Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Nagy változások a Horizon 2020-programban – ...

Nagy változások a Horizon 2020-programban – az MFK azonban az új rendszernek is mestere lesz

A Horizon 2020 utolsó két éve változásban fog telni – az unió gyakorlatától eltérően a tesztperiódus a programidőszak végén lesz. A következő program, a 100 milliárd euró költségvetésű Horizon Europe 2021-től tehát már új rendszer szerint fog kezdődni. Ennek következményeként az SME Instrument program fokozatosan megszűnik, és átveszi a helyét egy egészen más szisztéma: az úgynevezett „blended financing”, vagyis befektetés és támogatás egyben. A Magyar Fejlesztési Központ szakértői felkészülten várják az új rendszer bevezetését.

Nagy változások a Horizon 2020-programban – az MFK azonban az új rendszernek is mestere lesz

 

Az új szisztémában a befektetés és támogatás aránya különbözőképpen valósul majd meg – részint a pályázó kérésének megfelelően, részint azonban a pályázat bírálata végén kapott ajánlatnak megfelelően, amely meghatározza majd, hogy milyen támogatási és befektetési aránnyal valósíthatja meg a projektet. Ez fogja felváltani az SME Instrument Fázis 1,2,3 rendszerét oly módon, hogy a Fázis 1 gyakorlatilag megszűnik, a Fázis 2 és 3 pedig „egymásba tolódik”. Az új programok előreláthatóan már 2019 októberében elindulnak, a Fázis 1 utolsó beadására az idén szeptemberben fog sor kerülni – noha ki vannak írva a 2020-as időpontok – és jövőre megszűnik a Fázis 2 is.

Mindennek következtében olyan gyökeresen változik meg a rendszer, hogy mindenki csak keresni fogja a helyét az új világban. Az eddig ismert rendszerben ugyanis viszonylag könnyű volt haladni: ha valaki egy pályázatíró segítségével megnyerte a Fázis 1-et, továbbment a Fázis 2-be, és annak megírását a Fázis 1-en megnyert összegből ki tudta fizetni. Most ez megszűnik, mert a pályázati rendszer nem a pénzösszegek mentén fog kettéválni, hanem a készültségi fok mentén. Lesz egy Pathfinder (útkereső) program, amely a korai fázisú fejlesztéseket támogatja és lesz az Accelerator (felgyorsító), ami pedig a TRL6-os (tehát a prototípusszint) felettieket fogja támogatni.

A Magyar Fejlesztési Központ azonban az új rendszer mestere lesz. Egy pályázatírónak ritkán adatik meg, hogy a korai és a késői fejlesztési fázist illetően egyaránt megfelelő ismeretekkel rendelkezzen a pályázati rendszerben. Az MFK azonban tanácsadóként kellőképpen széles portfólióval rendelkezik a legjobb pályázatírókból – mind a korai, mind a kései fázis esetében. Az Accelerator programhoz – amely befektetés és támogatás kombinációja – indikált pénzkeretet az EIB (Európai Beruházási Bank) fogja kezelni, amely intézmény évek óta az MFK stratégiai partnere. Az évek során számos, 15 és 80 millió euró közötti projektet került hozzájuk az MFK közreműködésével – mindez lehetővé tette, hogy a központ szakértői elsajátítsák a „befektetési banki” gondolkodást. Másrészt pedig az MFK az egyetlen olyan szervezet, amely több különböző pályázatíróval és befektetési tanácsadóval kapcsolatban van, hiszen az ügyfeleknek erre van szüksége. Mindezzel a háttérrel az MFK arra készül, hogy az új feladatok lehetőséget fognak teremteni számára – és így partnerei számára is – a kiteljesedésre. Az MFK projektfejlesztési koncepciója három év alatt több mint 700 projektötlet ellenőrzését tette lehetővé, amelyek számára a készültségüknek megfelelő forrást tudott ajánlani – magukba foglalva a most készülő új uniós támogatási programokban felhasználtakat is.