Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Milyen egy jó LIFE-pályázat: tippek és ...

Milyen egy jó LIFE-pályázat: tippek és tapasztalatok - I. rész

Hogyan lehet LIFE támogatást igényelni? Mennyi időt vesz igénybe? Nehéz partnereket találni? Alfonso Molaro a LIFE BIOBCOMPO projekttől segít abban, hogy betekintést nyerhessünk a folyamatba. A cikk az első része a LIFE-támogatás igénylésére vonatkozó rövid sorozatunknak. Hamarosan további ismertetőket közlünk.

Kérem, meséljen magáról és a cégről, ahol dolgozik!

A nevem Alfonso Molaro, és kutatás-fejlesztési mérnök vagyok az SAPA Csoportnál. Az SAPA fő üzleti területe az autóipari formainjektálás. Különböző alkatrészeket szállítunk a nagy nemzetközi autógyártóknak. Termékeink többsége az ONE-SHOT® gyártási módszert használja, amely könnyebb alkatrészekhez vezet, olcsóbb gyártási költségekkel. A SAPA jelen van Olaszországban és Európában, és több mint 1700 embert foglalkoztat.

Be tudná mutatni röviden a LIFE-projektjét?

A LIFE BIOBCOMPO (könnyű bioalapú polimer kompozitok alacsonyabb kibocsátású járművekhez) projektet a SAPA Lengyelország koordinálja számos partnerrel szoros együttműködésben. A projekt elképzelése az, hogy ha a járműalkatrészeket alacsony sűrűségű hőre lágyuló anyagból állítják elő megújuló forrásokból, az autó súlya csökken. A könnyebb járművek viszont alacsonyabb kibocsátást eredményeznek. A LIFE BIOBCOMPO környezeti célja az autók CO2-kibocsátásának csökkentése.

Honnan szerzett tudomást a LIFE-támogatásról?

Egy pénzügyi szolgáltatási tanácsadó számolt be nekünk a LIFE-támogatás lehetőségeiről. Nem sokkal később úgy döntöttünk, hogy pályázni fogunk a LIFE éghajlat-politikai alprogramban, amely egylépcsős pályázati eljárással rendelkezik.

Mennyi időbe telt a teljes pályázat elkészítése? 

Körülbelül három hónapot vett igénybe az elkészítés.

Hogyan találta meg a projektpartnereit? 

Mindannyian dolgoztunk már együtt korábban. Például mi, az autóipari partnerünk beszállítóiként gyakran működtünk már velük együtt olyan projektekben, amelyek célja az innovatív megoldások értékesítése. Ebben a projektben ők fogják vizsgálni, hogy az új alkatrészek jó termomechanikai tulajdonságokkal, magas esztétikai értékkel, jó méretstabilitással rendelkeznek-e, és szabványaiknak megfelelően teljesítik az összes minősítési tesztet. Egy másik kutatási partnerünk vizsgálja az összetevőket, és a Nápolyi Egyetem által elismert spin-off vállalat értékeli a környezeti hatásaikat az életciklus-értékelés (Life Cycle Assessment) révén.

Melyik az a legfontosabb három tipp, amit a jövőbeli jelentkezőknek adna?

  1. Legalább hat hónappal a határidő előtt kezdj el gondolkodni a projektötleten és a konzorciumon.
  2. Adj magadnak három hónapot a pályázat megírásához.
  3.  Keress támogatást mind az előkészítés, mind a megvalósítás szakaszában.

Mi lesz a következő projekt?

Az új biokompozitok felhasználásával előállított prototípus-alkatrészek körülbelül 8%-os súlycsökkenést mutattak, összehasonlítva azzal, ha ugyanazokat az alkatrészeket hagyományos anyagokból készítik. A projekt a fő célját tehát elérte. De van még teendő, mivel további vizsgálatoknak vetik alá őket, mielőtt a biokompozit-anyagok újrahasznosítási lehetőségeit igazolják.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/inside-good-life-proposal-tips-insights-experiences-part-i