Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > MIÉRT VEGYEN RÉSZT ÖN IS AZ ...

MIÉRT VEGYEN RÉSZT ÖN IS AZ MFK KÉPZÉSÉN?

MIÉRT VEGYEN RÉSZT ÖN IS AZ MFK KÉPZÉSÉN?Beszélgetések a „Hogyan szerezzünk támogatást az európai dimenziójú kutatási projektjeinkhez?” című tanfolyam résztvevőivel

Öt héten át, november 9. és december 7. között a legjobb hazai és nemzetközi szakemberektől sajátíthatják el az európai uniós pályázatok sikeres összeállításának rejtelmeit azok a résztvevők, akik csatlakoztak a Magyar Fejlesztési Központ (MFK)államilag elismert oklevelet nyújtó képzéséhez (nyilvántartási szám: E-001696/2017/D001).

A kutatással, fejlesztéssel és innovációval foglalkozó magyar kis- és középvállalkozások képviselői megosztották gondolataikat az MFK-nak a közvetlen európai uniós források megszerzésére irányuló, a H2020 pályázatokat ismertető képzésén való részvételükkel kapcsolatban.

 

Koritár Henriett, fejlesztéspolitikára szakosodott közszolgálati közgazdász

1. Mi a cégük tevékenységi köre? Az innováció hogyan kapcsolódik ehhez?

Koritár Henriett, fejlesztéspolitikára szakosodott közszolgálati közgazdász vagyok.

Több éven keresztül dolgoztam a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kabinetjében, miközben sikeresen elvégeztem az NKE Fejlesztéspolitikai szaktanácsadó szakirányú továbbképzését.

2018 nyarán döntöttem úgy, hogy a közigazgatás helyett, saját utakra lépve, független tanácsadóként tevékenykedem tovább, és segítem a hazai gazdaság szereplőit az európai színvonalú fejlesztések megvalósításában. Tevékenységem során különös hangsúlyt fektetek az innováció, azon belül is a társadalmi innováció területeire, amelyek az EU fejlesztéspolitikájában is kiemelt szerepet játszanak. A személyes meggyőződésem is az, hogy az előttünk álló kihívásokra csakis és kizárólag újszerű megközelítéssel és társadalmi összefogás eredményeként adhatunk érdemi válaszokat.

2. Milyenek az eddigi tapasztalatai az MFK-val való együttműködéssel kapcsolatban?

A korábbi munkahelyemnek köszönhetően a megalakulásától kezdve kapcsolatban állok az MFK-val és mindez idő alatt kizárólag pozitív tapasztalatokkal gazdagodtam. Példaértékűnek ítélem meg az MFK csapatának szaktudását, kapcsolati tőkéjét és felkészültségét, valamint azt, hogy naprakész információkkal rendelkeznek az egyes területeket illetően, mindezt pedig aktív kommunikációs tevékenységgel párosítják. Ezentúl, személyes köszönettel tartozom a teljes MFK csapatnak azért a nyitott, inspiráló és baráti hangulatú atmoszféráért, amely a személyes együttműködésünket jellemzi és egyben a közös célok megvalósulását támogatja.

3. Milyen céllal jelentkezett a képzésre?

Korábban is vettem már részt MFK képzéseken, ahol az elméleti tudásanyagon felül, nagyon sok hasznos, gyakorlati információval, illetve értékes, új kapcsolatokkal gazdagodtam. A mostani részvételem célja is elsősorban a gyakorlati ismereteim bővítése, valamint a meglevő tudásom és a tapasztalataim aktuális hírekkel, információkkal történő aktualizálása.

 

Pécsi Tudományegyetem, Tóth Krisztián, projektmenedzser

1. Mi a cégük tevékenységi köre? Az innováció hogyan kapcsolódik ehhez?

A Pécsi Tudományegyetem, Magyarország legrégebbi egyeteme, amelynek története 1367-ig nyúlik vissza. Az intézmény fő tevékenységi köre a felsőfokú oktatás, ami mellett a kutatás is hangsúlyos szerepet játszik. Az innováció szerves része mind a szerteágazó kutatási tevékenységnek, mind pedig az oktatásfejlesztésnek.

A kutatási tevékenység valamennyi karunkon jelen van, továbbá a Szentágothai János Kutatóközpontban működő kutatócsoportok kínálnak a piaci szereplők számára alapkutatással összefüggő szolgáltatásokat, valamint együttműködést. Az érdeklődők az egyetem honlapján megtalálják a kutatás-fejlesztési portfóliónkat a kutatócsoportok bemutatkozásával és elérhetőségeivel.

2. Milyenek az eddigi tapasztalatai az MFK-val való együttműködéssel kapcsolatban?

Ami a képzést illeti, az eddigiek során azt tapasztaltam, hogy egyszerre nyújt elméleti és gyakorlati tudást. Azaz, megfelelő betekintést a közvetlen brüsszeli források rendszerébe, valamint hasznos tanácsokat és ismereteket a mindennapi munkához. Akár olyan gyakorlati tevékenységekhez, mint például a pályázatokkal kapcsolatos központi weboldal, a „Participant portal” célszerű használata, akár a projektfejlesztés folyamata.

3. Milyen céllal jelentkezett a képzésre?

Kifejezetten a H2020 projektek fejlesztésével és megvalósításával kapcsolatos ismeretek bővítése céljából veszek részt a képzésen.