Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Méltányos és fenntartható gazdaság: Új szabályok ...

Méltányos és fenntartható gazdaság: Új szabályok biztosítják az emberi jogok és a környezet védelmét a globális értékláncokban

Az Európai Bizottság irányelvjavaslatot fogadott el a vállalati fenntarthatósággal kapcsolatos elvárható gondosságról. A javaslat célja a fenntartható és felelős vállalati magatartás előmozdítása a globális értékláncok egészében. A vállalatok kulcsszerepet játszanak a fenntartható gazdaság és társadalom kiépítésében.

Meg kell határozniuk és szükség esetén meg kell előzniük, meg kell szüntetniük vagy mérsékelniük kell tevékenységeiknek az emberi jogokra (például gyermekmunka, a munkavállalók kizsákmányolása), valamint a környezetre – (például szennyezés, a biológiai sokféleség csökkenése) gyakorolt káros hatásait. Ezek az új szabályok jogbiztonságot és egyenlő versenyfeltételeket teremtenek a vállalatok számára. A fogyasztók és a befektetők számára pedig nagyobb átláthatóságot biztosítanak. Az új uniós szabályok elő fogják mozdítani a zöld átállást, és védeni fogják az emberi jogokat Európában és azon kívül.

Számos tagállam már bevezetett az elvárható gondosságra vonatkozó nemzeti szabályokat, és egyes vállalatok saját kezdeményezésük nyomán hoztak intézkedéseket. Ugyanakkor nagyobb mértékű javulásra van szükség, amelyet önkéntes fellépéssel nehéz elérni. Ez a javaslat a vállalati fenntarthatósággal kapcsolatos elvárható gondosságra vonatkozó kötelezettséget állapít meg a kedvezőtlen emberi jogi és környezeti hatások kezelése érdekében.

Az elvárható gondosságra irányuló új szabályok a következő vállalatokra és ágazatokra vonatkoznak:

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) nem tartoznak e javaslat közvetlen hatálya alá.

A javaslat hatálya kiterjed a vállalat saját működésére, leányvállalataira és értékláncaira (kialakult közvetlen és közvetett üzleti kapcsolataira). A vállalati fenntarthatósággal kapcsolatos elvárható gondosság kötelezettségének való megfelelés érdekében a vállalatoknak a következőket kell tenniük:

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_1145

A vállalati fenntarthatósággal kapcsolatos elvárható gondosságról szóló irányelvre irányuló javaslat + melléklet

Kérdések és válaszok a vállalati fenntarthatósággal kapcsolatos elvárható gondosságról

Tájékoztató a vállalati fenntarthatósággal kapcsolatos elvárható gondosságról

Tényoldal a vállalati fenntarthatósággal kapcsolatos elvárható gondosságról