Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > LIFE program: több mint 290 millió ...

LIFE program: több mint 290 millió euró összegű uniós finanszírozás természet-, környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektekre

A Bizottság egy több mint 290 millió euró összegű beruházási csomagot hagyott jóvá a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében megvalósuló 132 új projekt számára. Ez az uniós finanszírozás összesen 562 millió euró összegű beruházást fog mozgósítani szinte az összes tagállamban megvalósítandó projektekkel. Az új LIFE-projektek egyrészt segíteni fogják Európát abban, hogy 2050-re klímasemleges kontinenssé váljon, másrészt, hogy 2030-ig megkezdődjön Európa biológiai sokféleségének helyreállítása, mindamellett pedig hozzájárulnak Európa Covid19 utáni zöld helyreállításához

Ezzel az új csomaggal a Bizottság mintegy 223 millió eurót különített el a környezetvédelemmel és az erőforrás-hatékonysággal, a természettel és a biológiai sokféleséggel, valamint a környezetvédelmi irányítással és tájékoztatással kapcsolatos projektekre. Emellett több mint 70 millió eurót fektet be az éghajlatváltozás mérséklésére, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra, valamint az irányításra és a tájékoztatásra irányuló különböző projektekbe. 

Példák projektekre Európa-szerte

Egy nagy transznacionális projekt célja a károsodott tőzeglápok helyreállítása Belgiumban, Németországban, Írországban, Hollandiában és Lengyelországban. A tervezett intézkedések közé tartozik a tőzeglápok szénelnyelő funkciójának helyreállítása, hozzájárulva az EU azon törekvéséhez, hogy 2050-re klímasemlegessé váljon. A projekt továbbá hozzá fog járulni a felszín alatti vizek szintjének növeléséhez és az EU madárvédelmi és élőhelyvédelmi irányelve értelmében védettnek tekintendő fajok és élőhelyek megőrzéséhez. 

Egy másik projekt keretében olasz séfek népszerűsítik az éghajlattudatos, tápláló és megfizethető étrendet, valamint az élelmiszer-pazarlás csökkentése céljából figyelemfelkeltő, kommunikációs és oktatási kampányokat szerveznek a fogyasztók, a személyzet és mások számára. Ez a projekt hozzájárul többek között „a termelőtől a fogyasztóig” stratégiához, a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervhez és a hulladékokról szóló keretirányelvhez.

Egy bolgár projektcsapat célja a madárfajok fészkelő, telelő és vándorló populációinak védelme a villamosenergia-infrastruktúrából származó halálesetek számának csökkentése révén. Meg fogják határozni a legkockázatosabb közepes feszültségű elektromos vezetékeket, és a legfontosabb szakaszokban a felső villamosenergia-vezetékeket föld alatti kábelekkel helyettesítik. Ez a projekt hozzájárul az uniós madárvédelmi irányelv helyszíni végrehajtásához.

Egy lengyel projekt azt fogja bebizonyítani, hogy a megújuló energia felhasználható középületek hűtésére, egy franciaországi projekt keretében pedig innovatív rendszert hoznak létre az erőforrás-felhasználás optimalizálására és a helyi építkezésekből és építési beruházásokból származó hulladék hasznosítására. Mindkét projekt támogatja a tavaly októberben közzétett európai épületkorszerűsítési programot. 

A számok közelebbről:

LIFE program a környezetvédelmi és éghajlat-politikai fellépések finanszírozására szolgáló uniós eszköz. A program 1992 óta működik, és több mint 5 500 projekthez nyújtott társfinanszírozást EU-szerte és az Unión kívüli országokban. A LIFE program 2021–2027-es időszakra vonatkozó finanszírozása 5,4 milliárd euró. A LIFE négy új alprogrammal rendelkezik: természet és biológiai sokféleség, körforgásos gazdaság és életminőség, az éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint tiszta energiára való átállás. A jóváhagyott projektek és a négy alprogram 2022-től részesülnek finanszírozásban.

 

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_6178

A projektek összefoglalása

LIFE program