MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > LIFE PROGRAM: AZ EU...

LIFE PROGRAM: AZ EU 121 MILLIÓ EURÓT FEKTET KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS ÉGHAJLAT-POLITIKAI PROJEKTEKBE

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy 121 millió eurót fordít a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében megvalósuló új integrált projektekre. Ez a finanszírozás – amely az előző évhez képest 20%-kal nőtt – elő fogja mozdítani a zöld helyreállítást, és segíteni fogja Belgiumot, Németországot, Írországot, Franciaországot, Magyarországot, Olaszországot, Lettországot, Hollandiát, Lengyelországot, Portugáliát és Szlovákiát környezetvédelmi célkitűzéseik elérésében. Ezek az integrált projektek várhatóan jelentős kiegészítő forrásokat fognak mozgósítani, segítve a tagállamokat más uniós finanszírozási források felhasználásában, ideértve a mezőgazdasági, strukturális, regionális és kutatási alapokat, továbbá a nemzeti alapokat és a magánszektorbeli beruházásokat is.

 

A LIFE keretében nyújtott új, megnövelt finanszírozás 11 tagállamban 12 nagyszabású környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektet támogat.

 

Az integrált projektek javítják a polgárok életminőségét azáltal, hogy az alábbi hat területen segítik a tagállamokat az uniós előírások teljesítésében: természetvédelem, vízgazdálkodás, levegőtisztaság, hulladékkezelés, az éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás. Olyan terveket támogatnak, amelyek a környezet- és éghajlatvédelmi jogszabályok összehangolt és nagy területre kiterjedő végrehajtásához szükségesek. A mai napon bejelentett LIFE befektetés alkalmas arra, hogy jelentős kiegészítő finanszírozást mozgósítson más uniós forrásokból, többek között a mezőgazdasági, regionális és strukturális alapokból, a Horizont 2020-ból, nemzeti és regionális szereplők és magánbefektetők bevonásával.

 

A projektek rövid leírása

 

Természetvédelem: öt – Lettországban, Szlovákiában, Olaszországban, Hollandiában és Németországban megvalósítandó – természetvédelmi projekt a Natura 2000 hálózat irányításának javításával és védett területeinek jobb összekapcsolásával járul hozzá a természetes ökoszisztémák helyreállításához, összhangban a 2030-ig tartó időszakra szóló uniós biodiverzitási stratégiával. A projektek hatóköre különböző élőhelyekre és fajokra – többek között erdőkre, folyókra, mezőgazdasági területekre, gyepterületekre, tőzeglápokra, illetve madarakra és vízben élő fajokra – terjed ki.

 

Vízgazdálkodás: egy franciaországi projekt az EU vízügyi keretirányelvének támogatása érdekében intézkedéseket vezet be a Loire mente régió vízminőségének javítására. Egy másik projekt a lengyel Pilica folyó vízgyűjtő területének megtisztítását fogja előmozdítani kék és zöld infrastrukturális kísérleti intézkedések és egyéb kezdeményezések révén.

 

Hulladékkezelés: a körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési tervhez illeszkedve egy belgiumi projekt csökkenteni fogja a műanyaghulladék mennyiségét azáltal, hogy ösztönzi a fenntarthatóságot (az intézkedések spektruma a termékek élettartamának növelésétől kezdve a hulladék keletkezésének megelőzésén át az újrafelhasználásig és az újrafeldolgozásig terjed).

 

Az éghajlatváltozás mérséklése: egy magyarországi projekt mérsékelni fogja az ország energiatermelésének barnaszéntől való függését. A LIFE források segíteni fogják a hatóságokat a Mátrai Erőmű fokozatos szén-dioxid-mentesítésében, aminek keretében a lignittüzelésű erőművi blokkokat alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiai megoldásokat alkalmazó blokkok váltják fel. A lengyelországi Małopolska régióban is a LIFE fogja előmozdítani a méltányos átállást biztosító regionális éghajlat- és energiapolitikai cselekvési terv végrehajtását. Egy írországi projekt pedig egy mintegy 10 000 hektárnyi, tehát nagyjából Dublin méretének megfelelő, nagy szén-dioxid-tárolási potenciállal rendelkező tőzeglápot fog helyreállítani.

 

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás: a Portugáliához tartozó Azori-szigeteket a LIFE finanszírozás fogja segíteni abban, hogy ellenállóbbá váljanak az éghajlatváltozás hatásaival szemben. A projektcsapat támogatni fogja az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra irányuló regionális program végrehajtását mind a kilenc szigeten.

 

A LIFE program a környezetvédelmi és éghajlat-politikai fellépések finanszírozására szolgáló uniós eszköz. A program 1992 óta működik, és több mint 5 500 projekthez nyújtott társfinanszírozást uniós és nem uniós országokban. Egy adott időpontban körülbelül 1 100 projekt fut párhuzamosan. A LIFE 2014–2020-as időszakra szóló költségvetése jelenlegi árakon 3,4 milliárd eurót tesz ki. A 2021–2027-es időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetésről szóló politikai megállapodás folyó áron 5,4 milliárd eurót irányoz elő a LIFE programra, ami csaknem 60%-os növekedést jelent.

 

Az integrált projektek különlegessége, hogy a tagállamoknak más uniós finanszírozási források felhasználását is lehetővé teszik, ideértve a mezőgazdasági, strukturális, regionális és kutatási alapokat, valamint a nemzeti alapokat és a magánszektorbeli beruházásokat.

 

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_501

 

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: