MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > LIFE ICEGREEN: lehűlés fenntartható...

LIFE ICEGREEN: lehűlés fenntartható fagylalttal

Egy forró nyári napon nincs is jobb dolog, mint egy frissítő fagylalt. De a legtöbb gelato gép hidrofluor-szénhidrogén (HFC) hűtőközegeket használ, amelyek hozzájárulnak a globális felmelegedéshez és a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának kb. 8% -át okozzák. Így megengedhetjük magunknak tiszta zöld lelkiismerettel ezeket a bűnös örömöket? A LIFE ICEGREEN projektnek köszönhetően a válasz: igen.

A káros gázok elkerülése érdekében az EU 2006-ban bevezette az F-gázokra vonatkozó rendeletet. A 2015-ben frissített törvény célja a HFC-kibocsátás 2030-ig kétharmadával történő csökkentése. A rendelet kimondja, hogy 2022. január 1-jéig az EU-ban az összes fagylaltgép és más hűtőgép globális felmelegedést okozó hatását szignifikánsan csökkenteni kell.

A törvény ösztönzi a zöld technológiák alkalmazását, ezzel munkahelyeket teremtve, valamint segítve az EU-t a Covid-19 világjárványból való felépülésében. Támogatja a kontinenst az európai zöld megállapodás keretében kitűzött ambiciózus célok elérésében is.

Az ICEGREEN csapata segíti Európát e célok elérésében azáltal, hogy csökkenti a fagylaltgépek környezetre gyakorolt ​​negatív hatásait, miközben új munkahelyeket teremt.

A HFC-k helyett a projektpartnerek alternatív hűtőközeget, úgynevezett propánt használnak. Ennek a gáznak a felhasználásával a fagylaltgépek kibocsátása közel 100% -kal csökkenthető.

„A propán kiváló és tiszta alternatíva. De annak használatához a fagylaltgépeinket át kell alakítani a minőség és a biztonság garantálása érdekében.”- mondta Walter Procuranti, az ICEGREEN projektkoordinátora.

Közel nulla kibocsátás, kevés hulladék, kevesebb energia

A csapat már több prototípust felépített, amelyeket jelenleg tesztelnek. Ezeknek a gépeknek nemcsak csekély környezeti hatása van; hanem még újrahasznosítható anyagokból is készülnek. A legmodernebb motorokkal az energiafogyasztás 40% -kal csökken. Kevesebb vizet fogyasztanak, és csökkentik a hulladékot azáltal, hogy csak az értékesítéshez szükséges napi fagylaltmennyiséget állítják elő.

A csapat bemutatta az új prototípusokat a kiskereskedőknek és a disztribútoroknak a különféle kiállításokon Európában és Európán kívül.

„Egy független intézet jelenleg a háztartási és kereskedelmi gépek teljes választékát tanúsítja. 2021. január 1-jétől lesznek a piacon ”- teszi hozzá Walter.

Az új termékválaszték iránti érdeklődés ösztönzése érdekében a csapat kidolgozta az ICEGREEN CORNER üzleti koncepciót. Az ötlet az, hogy a fagylaltüzletek, a cukrászdák és a kávézók vállalkozói kipróbálhatják az új termékeket annak érdekében, hogy saját területükön használják őket. A teljes fagylaltbolt felállításához képest korlátozott beruházásokkal, valamint a gépek alacsony szén-dioxid-kibocsátási lábnyomával és kicsi méretével várhatóan vonzzák az induló vállalkozásokat.

Mivel a kereskedelem jól megy, Walter azt reméli, hogy 2023-ig harminc új munkahely jön létre.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/cooling-down-sustainable-ice-cream

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: