MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > LIFE DÍJ 2020 –...

LIFE DÍJ 2020 – DÖNTŐS PROJEKTEK AZ ÉGHAJLAT-POLITIKA KATEGÓRIÁBAN: LIFE HEROTILE – NAGY ENERGIAMEGTAKARÍTÁS AZ ÉPÜLETEK HŰTÉSÉVEL A TETŐCSEREPEK FORMÁJÁNAK OPTIMALIZÁLÁSÁN KERESZTÜL

2015 és 2018 között valósították meg az olasz Veneto tartományban a LIFE HEROTILE projektet, aminek célja kétféle típusú tetőcserép tervezése és gyártása volt (Marseille-i és portugál tetőcserepek, amelyek Európában a nyeregtetők 60%-át fedik). A cserepek formáját úgy alakították ki, hogy az átfedéseknél nagyobb legyen a légáteresztő képességük és javuljon az energiateljesítményük az alsó szellőzésen keresztül.

Egy levegő bemeneti nyílás nagy mértékben megnöveli a levegő beáramlást, ebből kifolyólag pedig a hőleadást. Továbbá, a cserép formája független a széliránytól, mivel a be- és kimeneti csatornák lehetővé teszik a levegő horizontális áramlását csakúgy, mint a felülről lefelé történőt.

A projekt tervek között szerepelt a cserepek tesztelése Marseille-i és portugál típusú tetőkkel borított épületeken különböző Mediterrán régiókban. A végső cél pedig annak bemutatása volt, hogy a tervezett cserepek akár 50 százalék energiát takaríthatnak meg az épületek hűtésekor. A becslések alapján, amennyiben a technológia széles körben elterjed a Mediterrán országokban, évente 5000-13 000 GWh energiát takaríthatnak meg, valamint 1.5-3 millió tonna CO2 egyenérték kibocsátását akadályozhatják meg.

A LIFE HEROTILE eredményeképpen sikerült innovatív tetőcserepeket fejleszteni, amelyek passzív módon képesek a hőleadásra, így akár 50 százalékkal csökkentve az energiafogyasztást az épületek hűtésekor. Röviddel a projekt befejezését követően a tetőcserepeket bevezették a piacra.

Forrás és további információ: https://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=5240

https://ec.europa.eu/easme/en/news/2020-life-awards-finalists-announced

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: