Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > LIFE DÍJ 2020 – DÖNTŐS PROJEKTEK ...

LIFE DÍJ 2020 – DÖNTŐS PROJEKTEK AZ ÉGHAJLAT-POLITIKA KATEGÓRIÁBAN: FIRELIFE – ERDŐTŰZ-MEGELŐZÉSI ÉS KÉPZÉSI PROGRAM MAGYARORSZÁGON

A 2014 és 2019 között Magyarországon megvalósított „Erdőtűz-megelőzési és képzési program” átfogó célja volt, hogy támogassák a hatékony, proaktív és folyamatos erdőtűz-megelőzést. A projekt célzott információk és üzenetek átadására összpontosított egy aktuális kommunikációs kerettervet követve, valamint a célcsoportok személyes kapcsolatok útján történő bevonásával. Tekintettel arra, hogy az erdőtüzek 99 százalékának kiváltó oka emberi cselekvés, a célzott és közvetlen kommunikáció hatékonyan csökkentheti az erdőtüzek számát. A program során képzéseket szerveztek tanároknak, szociális munkásoknak, a tanyák gondnokainak, valamint az erdőtüzek megelőzésében jártas szakembereknek (erdészeknek, természetvédőknek, tűzoltóknak) annak érdekében, hogy egymás között kapcsolatokat építsenek ki és javítsák az együttműködést.

A FIRELIFE projekt elérte a fent említett célkitűzéseit a Magyar Erdőtűz-megelőzési Kommunikációs Program megvalósításán keresztül.

A projektgazda az erdőtüzekkel kapcsolatban 250 000 tájékoztatót és információs füzetet, továbbá 5 millió brosúrát és szórólapot, valamint 36 500 oktatókönyvet osztott ki. A témában összesen 31 TV és 11 rádió interjú készült, ami 2 millió embert ért el. Ezenkívül 25 újságcikk jelent meg 857 különböző online platform terjesztésében.

Végül, a projektnek köszönhetően az erdőtüzek száma és a leégett területek nagysága csökkent Magyarországon. Jelentősen visszaesett az egyes erdőtüzek által okozott pusztítások mértéke. Míg 2012-ben átlagosan 5 hektár erdő égett le egy tűzesetben, addig 2018-ban mindössze 1 hektár. 2012 és 2018 között a tavaszi tűzveszély időszakában 30 százalékkal csökkent a tűzveszélyes napokra eső erdőtüzek száma, a leégett területek nagysága pedig 70 százalékkal esett vissza.

Ugyancsak csökkenő tendencia figyelhető meg a nyári tűzveszélyes időszak intenzitásában, mind a tűzeseteket, mind a leégett területeket illetően (30, illetve 90 százalékos csökkenési mutatóval).

Forrás és további információ: https://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=5062

https://ec.europa.eu/easme/en/news/2020-life-awards-finalists-announced