Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > LIFE DÍJ 2020 – DÖNTŐS PROJEKTEK ...

LIFE DÍJ 2020 – DÖNTŐS PROJEKTEK A TERMÉSZETVÉDELEM KATEGÓRIÁBAN: A LÁPI TARKALEPKE ÉLŐHELYEINEK REHABILITÁCIÓJA NÉMETORSZÁGBAN A LIFE-AURINIA PROJEKT KERETÉBEN

A 2010 és 2018 között megvalósított LIFE-AURINIA projekt legfontosabb célja a német Schleswig-Holstein tartományban az volt, hogy helyreállítsák a lápi tarkalepke (Euphydryas aurinia)

élőhelyeit azon az utolsó két ismert területen, ahol a faj élt, Nordoe és Jardelunder Moor vidékén. Az ezekhez hasonló térségekben (például Ltjenholm és Geltinger Birk katonai kiképző mezején) a projekt céljaként azt tűzték ki, hogy a kiszemelt fajok szükséges élőhelyeinek állapotát javítsák, így a lápokon, a nedves réteken, a hangafüves pusztákon és a száraz réteken. A projektben érintett további területeken 20 éven belül lehetséges a fajt újratelepíteni, amikor a megóvásra irányuló tevékenységek lehetővé teszik a szükséges vegetáció helyreállítását.

A LIFE-Aurinia projekt legfontosabb eredménye, hogy hozzájárult a különböző élőhelyek állapotának javulásához, miközben sikerült a hernyók tápláléklelőhelyeit kialakítani magas nektár tartalmú növényekkel, valamint a mezőgazdasági földterületek fajokban gazdag füves területekké való átalakításával. Ugyancsak sikerként könyvelhették el a lápi tarkalepke populációinak kialakítását a tervezettnél nagyobb mértékben. Végül, de nem utolsó sorban fontos eredmény, hogy a tervezett 50 helyett 234 hektár mezőgazdasági területet alakítottak át fajokban gazdag füves rétekké.

Forrás és további információ: https://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=3834

https://ec.europa.eu/easme/en/news/2020-life-awards-finalists-announced