Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > LIFE DÍJ 2020 – DÖNTŐS PROJEKTEK ...

LIFE DÍJ 2020 – DÖNTŐS PROJEKTEK A KÖRNYEZETVÉDELEM KATEGÓRIÁBAN: LIFESURE – ÖNFENNTARTÓ VÁROSI UTAK: EGY MÓD A VÁROSI TERÜLETEK KÖRNYEZETVÉDELMI TELJESÍTMÉNYÉNEK JAVÍTÁSÁRA

Spanyolországban LIFESURE névvel fémjelezték azt a projektet, amelynek célja az volt, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentsék a természeti erőforrások felhasználását az útépítések során, azáltal, hogy demonstrálják az ökoaszfalt innovatív technológiával való helyszíni előállításának hatékonyságát. A projektben célul tűzték ki egy helyszíni aszfaltkészítő üzem prototípusának létrehozását, ami visszanyert aszfalt burkolatot (RAP, „reclaimed asphalt pavement”) használt nyersanyagként.

2013 és 2018 között a tervekben szerepelt összesen 18 000 m2, 100 százalékig visszanyert aszfaltburkolatból és kötőanyagrétegből készült, ökoaszfalttal fedett alacsony sebességű (<50 km/h) út tesztelése a szabvány, meleg aszfaltkeverékekkel szemben mind teszt-, mind Madrid utcáin, azaz valós körülmények között.

A projektgazdák szándékában állt bemutatni, hogy a LIFESURE ökoaszfalt képes növelni a környezetvédelmi teljesítményt a városi utakon, valamint csökkenti az üvegházhatású gázkibocsátást és a zajszennyezést, miközben mérsékli a nyersanyag felhasználást és a közútkezelő hatóságok kiadásait.

A LIFESURE projekt eredményeképpen sikeresen kifejlesztettek, demonstráltak és értékeltek egy innovatív technológiát az aszfalt teljes újrafelhasználására az ökoaszfalt előállításához útburkolás céljára, ami műszaki szempontból megvalósítható, költséghatékony és fenntarthatóbb, mint más létező technológiák.

Forrás és további információ: https://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=4691

https://ec.europa.eu/easme/en/news/2020-life-awards-finalists-announced