MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > LIFE DÍJ 2020 –...

LIFE DÍJ 2020 – DÖNTŐS PROJEKTEK A KÖRNYEZETVÉDELEM KATEGÓRIÁBAN: FLAW4LIFE – A CSÚNYA GYÜMÖLCSÖK NÉPSZERŰSÍTÉSE PORTUGÁLIÁBAN AZ ÉLELMISZER PAZARLÁS HELYETT

Portugáliában 2015 és 2018 között nagy sikerrel valósították meg azt a projektet, aminek célkitűzése az élelmiszer fogyasztási szokások megváltoztatása, valamint a „csúnya” (vagyis nem tökéletesnek kinéző) gyümölcsök és zöldségek alternatív piacának létrehozása volt. A terveknek megfelelően ugyanolyan marketinget végeztek a különböző minőségű gyümölcsök és zöldségek esetében, tekintet nélkül azok méretére, színére és formájára. A projekt elérte célját. Egy Lisszabonban kipróbált innovatív módszert alkalmazott országos szinten: a „Fruta Feia”, azaz „Csúnya gyümölcs” névre hallgató metódust.

A „Fruta Feia” módszer lényege abból állt, hogy heti rendszerességgel megvásárolták a helyi termelőktől a kicsi, nagy vagy formátlan termékeket, amelyeket nem lehetett eladni a szokványos piacon. Helyette ezeket értékesítették a „Fruta Feiá-hoz” csatlakozott vásárlóknak, akik megadott átvevőhelyeken vették át az árut a nap végén. A projekt során 11 ilyen átvevőpontot alakítottak ki Portugáliában, ami éves szinten körülbelül 460 tonna élelmiszerhulladék keletkezését akadályozta meg.

A FLAW4LIFE, vagyis elnevezésében az élet áramoltatásáért megvalósított projekt, meghaladta a módszer kidolgozásával együtt meghatározott elvárásokat. Hetente 14,6 tonnával kevesebb gyümölcs- és zöldséghulladék keletkezését eredményezte (a terv 11,9 tonna/hét volt), növelte a gazdaságok hatékonyságát, hetente 16 054 m3 víz, 20 975 kWh energia és 16 hektár termőföld megtakarításával, valamint a szállításból és dekomposztálásból származó üvegházhatású gázkibocsátás (13,021 kg CO2 eq/hét) csökkentésével. Az először Lisszabonban kipróbált módszert más városokra (Porto, Gaia, Matosinhos, Braga, Amadora és Almada) is kiterjesztették, ami növelte a projekt résztvevőinek létszámát, továbbá a vártnál nagyobb gyümölcs és zöldségmegtakarítást eredményezett:

  • 187 gazda vett részt a projektben (a célkitűzés 150 volt);
  • 3410 vásárló csatlakozott (a célkitűzés 2750 volt);
  • a tervek szerint 11 munkahelyet teremtettek kifejezetten a projekt megvalósítására;
  • 767 önkéntes segített elkészíteni a szükséges értékesítési dobozokat (a célkitűzés 280 volt);
  • végül, 310 dobozt küldtek szét átvevőpontonként a tervezett 250 helyett.

Forrás és további információ: https://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=5236

https://ec.europa.eu/easme/en/news/2020-life-awards-finalists-announced

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: