Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > LIFE Citruspack: új élet a citrusfélék ...

LIFE Citruspack: új élet a citrusfélék hulladéka számára

Spanyolország büszke lehet arra, hogy Európa vezető citrusféle-termelője, de ennek vannak hátrányai. A citrusfélék hulladéka hírhedten magas, míg a gyümölcslevekhez szükséges csomagolás azt jelenti, hogy Spanyolország túlságosan sok műanyagot fogyaszt. A LIFE Citruspack projekt megoldást talált mindkét probléma megoldására.

Az európai körforgásos gazdaság terve, amelyet márciusban indítottak az európai zöld megállapodás részeként, azt célozza, hogy a vállalkozások csökkentsék az ilyen hulladék mennyiségét. Nemrég beszélgettünk a LIFE Citruspack-tól Carolina Peñalva Lapuente-tal, aki elmagyarázta, hogy csapata miként éri el ezt a célt.

Hogyan indult el a Citruspack?

Néhány citrusféléből származó hulladékot felhasználnak állati takarmánynak, ám nagy része hulladéklerakókba kerül, mivel könnyen megromlik. Mivel kutatási és technológiai szervezetként a fenntartható innovációra összpontosítunk, tudtuk, hogy léteznie kell egy másik módszernek a probléma kezelésére. Hallottunk egy nagy spanyol gyümölcsital gyártóról, amely érdeklődött a hulladék darabolása és a palackjaik környezetbaráttá tétele iránt. Találkoztunk velük, hogy megvitassuk ezt a gondolatunkat, hogy a citrusfélék hulladékát hasznos erőforrássá tegyük. Tetszett nekik a megközelítésünk és a LIFE finanszírozás segítségével egyesítettük erőinket.

A teljes interjú itt olvasható: https://ec.europa.eu/easme/en/news/peel-appeal-new-life-citrus-fruit-waste