MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Kreatív Európa: 2022-ben megnövelt...

Kreatív Európa: 2022-ben megnövelt költségvetésből támogatják a kulturális és kreatív ágazatokat

A Bizottság elfogadta a Kreatív Európa 2022. évi munkaprogramját, amelyet a kapcsolódó pályázati felhívások közzététele követ majd. A 2021-hez képest közel 100 millió euróval több, mintegy 385 millió eurós költségvetéssel rendelkező Kreatív Európa program – tekintettel a Covid19-válságból és a növekvő globális versenyből eredő kihívásokra – növeli a kreatív és kulturális partnereknek nyújtott támogatást.

A program kulturális ága új felhívásokat és kezdeményezéseket fog magában foglalni a zene, a kulturális örökség, az előadó-művészet és az irodalom területén. Emellett mobilitási programot indít, amely lehetőséget kínál a művészeknek, alkotóknak vagy kulturális szakembereknek arra, hogy szakmai fejlődés vagy nemzetközi együttműködés céljából külföldre utazzanak, ott új közönségeket találjanak, továbbá koprodukciókban és közös alkotási folyamatokban vegyenek részt, vagy bemutassák műveiket.

MEDIA ág az audiovizuális ágra összpontosít, és 2022-ben számos újdonságot vezet be, így támogatni fogja az innovatív videojátékok és a virtuális valósággal kapcsolatos tapasztalatok fejlesztésének finanszírozását. A „MEDIA 360 fok” elnevezésű új fellépés olyan vezető ipari fórumokat fog megcélozni, amelyek a teljes audiovizuális értéklánc mentén együttműködnek a vállalkozásokkal. Az innováció további fellendítése érdekében bevezetésre kerül a „Media Market Gateway” az ígéretes induló vállalkozások számára. A filmfesztiválok közötti együttműködést hálózatokon keresztül fogják szorosabbá tenni.

Végezetül a szektorközi ág növelni fogja a „kreatív innovációs labor” finanszírozását a több kreatív ágazatot érintő közös innovációs projektek számára, hozzájárulva az új európai Bauhaushoz is. Emellett a médiaszabadság előmozdítását célzó kiegészítő intézkedések révén a hírmédia támogatását is kiszélesíti.

A Kreatív Európa program a kulturális és kreatív ágazatokat érintő kulcsfontosságú kérdésekkel is foglalkozni fog. A MEDIA által finanszírozott projektek keretében zöldítési és sokszínűségi, többek között a nemek közötti egyensúlyra irányuló stratégiákat is végre kell hajtani. A Kreatív Európa ezért jelentős mértékben hozzá fog járulni a Bizottság fenntarthatósággal és társadalmi befogadással kapcsolatos politikai prioritásaihoz. A program további uniós prioritásokra kiterjedő kezdeményezéseket is magában fog foglalni, így például az antiszemitizmus elleni küzdelemre és a zsidó élet előmozdítására irányuló uniós stratégiához vagy az ifjúság európai évéhez való hozzájárulást.

Bátorítani szeretnénk a kulturális és kreatív ágazatokat, hogy használjákCulturEU-t, a nemrégiben elindított online útmutatót, amelyből a rendelkezésükre álló valamennyi uniós finanszírozásról tájékozódhatnak. Az interaktív weboldal 21 különböző uniós program – köztük a Kreatív Európa és a Horizon Europe, a strukturális alapok és az InvestEU – összesen 75 finanszírozási lehetőségét gyűjti egybe.

Kreatív Európa program számára 2021 és 2027 között rendelkezésre álló teljes költségvetés mintegy 2,4 milliárd eurót tesz ki, ami a 2014–2020-as időszakhoz képest 63%-os növekedést jelent. A megnövelt költségvetés az Európai Unió azon kötelezettségvállalását tükrözi, hogy az elkövetkező években segítse az ágazat talpra állását és fokozza rezilienciáját. A program három területből áll:

  • az audiovizuális és a hírmédia ágazaton kívül minden más kulturális és kreatív ágazatot lefedő KULTÚRA ágból;
  • az audiovizuális ágazatra és a filmiparra összpontosító MÉDIA ágból;
  • valamint az ágazatközi együttműködés lehetőségeit elősegítő SZEKTORKÖZI ágból.

A kreatív ágazatokban tevékenykedő állami és magánszervezetekKreatív Európa tájékoztató irodák segítségével pályázhatnak finanszírozásra, amelyek az összes uniós tagállamban és a programhoz társult harmadik országokban megtalálhatók. Az egyes intézkedések részletei és a kapcsolódó jelentkezési határidők az erre a célra létrehozott honlapon találhatók.

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_286

A Kreatív Európa program végrehajtására vonatkozó 2022. évi éves munkaprogram

A Kreatív Európa program (honlap)

Hírek

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: