MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Koronavírus: A Bizottság 123...

Koronavírus: A Bizottság 123 millió eurót mozgósít kutatásra és innovációra a vírusvariánsok jelentette fenyegetés leküzdése érdekében

A koronavírus variánsaival kapcsolatos sürgős kutatások érdekében a Bizottság 123 millió eurót mozgósít a Horizon Europe elnevezésű új uniós kutatási és innovációs programból. A Horizon Europe keretében nyújtott első vészhelyzeti finanszírozás kiegészíti a koronavírus elleni küzdelmet célzó, uniós finanszírozású kutatási és innovációs tevékenységek sorát és hozzájárul a koronavírus-variánsok megelőzésére, visszaszorítására, valamint a hatásukra való reagálásra irányuló átfogó bizottsági fellépéshez, összhangban az új európai biovédelmi felkészültségi tervvel (HERA-inkubátor).

Új pályázati felhívások a koronavírus-variánsokkal kapcsolatos sürgős kutatásokra

A Bizottság új pályázati felhívásokat tett közzé, amelyek kiegészítik a kezelések és az oltóanyagok fejlesztésére irányuló korábbi fellépéseket klinikai vizsgálatok szervezése és végrehajtása révén, elősegítve a SARS-CoV-2/Covid19 elleni ígéretes terápiás készítmények és oltóanyagok fejlesztését. Hozzá fognak járulni az Európa határian túli nagyszabású Covid19-kohorszok és -hálózatok fejlesztéshez, kapcsolatokat kialakítva az európai kezdeményezésekkel, továbbá erősíteni fogják az adatok, a szakértelem, a kutatási erőforrások és a szakértői szolgáltatások kutatók és kutatószervezetek közötti megosztásához szükséges infrastruktúrákat.

A finanszírozott projektek célja a következők megvalósítása:

  • új, többközpontú, regionális vagy multinacionális kohorszok létrehozása és/vagy továbbfejlesztése a már meglévőkre építve, többek között Európa határain túl is, ami várhatóan gyors előrehaladást fog eredményezni a koronavírusra és a kialakulóban lévő változataira vonatkozó ismeretek terén;
  • a SARS-CoV-2/Covid19 ellen ígéretesnek mutatkozó terápiák vagy oltóanyagok továbbfejlesztése azt követően, hogy klinikai vizsgálatok keretében már sor került a preklinikai fejlesztésre;
  • az adatmegosztás felgyorsítását és a gyors kutatási támogatás és szakértelem rendelkezésre bocsátását előmozdító kutatási infrastruktúrák támogatása a koronavírus-variánsok leküzdése és a jövőbeli járványokra való felkészülés érdekében.

A sikeres konzorciumoknak együtt kell működniük más releváns nemzeti, regionális és nemzetközi szintű kezdeményezésekkel és projektekkel a szinergiák és a kiegészítő jelleg maximalizálása, valamint a kutatási erőfeszítések megkettőzésének elkerülése érdekében.

Ezek a veszélyhelyzeti pályázati felhívások a rövid- és középtávú fenyegetés kezelésére és ezzel egyidejűleg a jövőre való felkészülésre irányulnak. Hozzá fognak járulni az Európai Unió Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatósága (HERA) kiépítéséhez, amely lehetővé teszi az EU számára a jövőbeli járványok előrejelzését és jobb kezelését.

A pályázati felhívások benyújtására április 13-ától lesz lehetőség, a benyújtási határidő pedig 2021. május 6. A koronavírusra való globális reagálás elveivel összhangban az új megoldásoknak mindenki számára elérhetőnek és megfizethetőnek kell lenniük.

 

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_1548

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: