Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Koronavírus: 128 millió euró uniós finanszírozás ...

Koronavírus: 128 millió euró uniós finanszírozás 23 új kutatási projekt számára

A CO-VERSATILE projekt az egyik a támogatottak közül, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia koordinálásával valósít meg egy kilenc ország huszonegy partneréből álló konzorcium. A COVIRNA és az ENVISION projekteket kivitelező konzorciumoknak is van magyar tagja.

Az Európai Bizottság a tovább elhúzódó koronavírus-világjárványra válaszul 128 millió euróval támogat 23 új kutatási projektet. Ursula von der Leyen bizottsági elnök a koronavírus elleni globális fellépés részeként 2020 májusában adománygyűjtést indított, melyhez a Bizottság 1,4 milliárd euróval járult hozzá. Az EU Horizon 2020 kutatási és innovációs programja keretében nyújtott finanszírozás e felajánlás részét képezi.

A finanszírozásra kiválasztott 23 projekt 40 ország 347 kutatócsoportjának részvételével valósul meg, amelyek közül 34 résztvevő 16 EU-n kívüli országot képvisel. A finanszírozás lehetővé teszi majd a kutatók számára, hogy az azonnal rendelkezésre álló megoldások gyártásával és bevezetésével kapcsolatos ipari kapacitás megerősítése, az orvosi technológiák és digitális eszközök kifejlesztése, a pandémia viselkedésbeli és társadalmi-gazdasági hatásainak jobb megértése, valamint Európa-szerte nagy betegcsoportok (kohorszok) eseteiből való tanulás révén kezeljék a pandémiát és annak következményeit. Ezek a kutatási tevékenységek kiegészítik a diagnosztikai eljárások, kezelések és oltóanyagok kifejlesztésére irányuló korábbi erőfeszítéseket.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos így nyilatkozott: „A Horizon 2020 keretében nyújtott sürgősségi finanszírozás lehetővé teszi a kutatók számára, hogy gyorsan dolgozzanak ki megoldásokat a betegek, az egészségügyi dolgozók, a kórházak, a helyi közösségek és a vállalatok számára és velük együttműködésben. Az eredmények javítani fogják a betegek koronavírus-fertőzés utáni felépülési és túlélési esélyeit. Biztató látni, hogy a kutatói közösség ilyen gyorsan és határozottan mozgósítja erőforrásait.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos a következőket tette hozzá: „A felhívás kiváló fogadtatása azt mutatja, hogy rengeteg új ötlet áll rendelkezésre a koronavírus kezelésére, ideértve az új digitális egészségügyi megoldásokat is. A digitális megoldások és technológiák lehetővé tették számunkra, hogy a kijárási korlátozások alatt is kapcsolatot tartsunk és együttműködjünk egymással. A vírusra adott hosszú távú válaszlépések és rezilienciánk növelése szempontjából is alapvető szerepet fognak játszani.”

A Bizottság jelenleg a támogatási megállapodásokról tárgyal a kiválasztott kedvezményezettekkel. Az új projektek a következőkre terjednek ki:

Forrás: az Euarópai Bizottság sajtóközleménye

Bővebben: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_20_1460