Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Kórházak energiahatékony újjáépítése és felújítása Ausztriában

Kórházak energiahatékony újjáépítése és felújítása Ausztriában

A 2017. január és 2019. december közötti időszakban zajlott Ausztriában az az ELENA finanszírozásból megvalósított projekt, amelynek célja a Vinzenz Group kötelékébe tartozó kórházak és egészségügyi részlegek energiahatékonyságának javítása volt.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Bizottság által létrehozott finanszírozási eszköz (Európai Helyi Energetikai Támogatás, azaz ELENA) pénzügyi támogatást nyújt befektetési programok előkészítését szolgáló projektfejlesztési szolgáltatásokhoz. Az ELENA célja a beruházások sikeres megvalósításának támogatása és felgyorsítása. A technikai segítség mindezek mellett arra szolgál, hogy csökkentse a lebonyolítási költségeket, növelje a versenyképes finanszírozáshoz való hozzáférést, továbbá népszerűsítse az innováció széleskörű fejlesztését.

Az osztrák kórházfelújítás projektfejlesztési összköltsége körülbelül 162 ezer eurót tett ki, amelyből körülbelül 29 ezer eurót fedezett az ELENA támogatás.

A projektfejlesztési támogatásnak köszönhetően kidolgoztak egy energiamonitoring rendszert a kórházépületek számára, amibe számos nagy energiafogyasztó tartozik. A kórházrendszeren belül több mint 1000 energia mérésére szolgáló fogyasztásmérőt azonosítottak, illetve mérőrendszereket szereltek fel, majd optimalizálták a fogyasztók energiateljesítményét. A tapasztalatok alapján a műszaki tervezésre vonatkozó szabványokat alakítottak ki a kórházak jövőbeni felújításához. Ezeket az energiateljesítmény szabványokat a Vinzenz Group beépíti a jövőbeni felújításokat célzó pályázatok feltételrendszerébe.

Az ELENA által támogatott projektnek köszönhetően az energiahatékonyság jelentős kérdéssé vált a Vinzenz Group hálózatához tartozó kórházak igazgatásában. Fontos, az épületek teljesítményére vonatkozó energiahatékonysági szabványokat dolgoztak ki, ami az elkövetkezendő felújítási projektek része lesz. Ami a projektmenedzsmentet illeti, ilyen komplex programok irányítása nagy elkötelezettséget igényel a szervezetvezetés részéről, továbbá a tervezéshez szükséges források intenzív bevonását és szoros együttműködést, illetve kommunikációt minden egyes kórházzal. A beruházásokhoz szükséges pénzügyi forrásokat a megfelelő időben biztosítani kell a sikeres megvalósításhoz.

Forrás:

https://www.eib.org/en/products/advisory-services/elena/completed-projects.htm

https://www.eib.org/attachments/documents/eerr-vig-completed-project-factsheet-en.pdf

https://www.eib.org/attachments/documents/elena_faq_en.pdf