Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Kísérleti projekt: inkluzív web-hozzáférhetőség kognitív fogyatékossággal ...

Kísérleti projekt: inkluzív web-hozzáférhetőség kognitív fogyatékossággal élők számára

Az Európai Bizottság 2020. április 20-án elfogadta a „Kommunikációs hálózatok, tartalom és technológia” területén a kísérleti projektek és előkészítő intézkedések finanszírozására vonatkozó, 2020-ra szóló munkaprogramot.

Az EU számos polgára él értelmi fogyatékossággal– az autizmustól a diszlexiáig, a demenciától a tanulási nehézségekig.  Ahogy a társadalom és a gazdaság digitális átalakulása felgyorsul, és ahogy magán- és szakmai életünk egyre inkább az online térbe költözik, amint azt a jelenlegi világjárvány is tanúsítja, ezeknek az egyéneknek a digitális környezethez való egyenlő hozzáférése is egyre fontosabb.

A kognitív fogyatékosság befolyásolhatja az észlelést, a memóriát, a figyelmet, az orientációt, a problémamegoldást, a kommunikációt és a megértést.

A kognitív fogyatékossággal élő felhasználóknak küzdelmet jelenthetnek az összetett, többlépcsős folyamatok, űrlapok kitöltése, szükséges tartalmak vagy funkciók megtalálása. Például a rövidtávú memóriazavarban szenvedő felhasználók valószínűleg nem lesznek képesek megjegyezni a jelszavakat.

Azoknak a felhasználóknak, akiknek problémái vannak a fókusz megtartásával vagy visszanyerésével, nehézségekbe ütközhet a feladatok elvégzése, ha megzavarják vagy félbeszakítják őket, míg azok a felhasználók, akik nehéznek találják a komplex információk feldolgozását, előfordulhat, hogy nem tudnak megbirkózni a hosszú weboldalak tartalmi túlterheltségével.

Előfordulhat, hogy a nyelvi problémákkal küzdő felhasználók nem értik az összetett tartalmat vagy az utasításokat, míg a diszkalkulia esetén nem tudják pontosan értelmezni a numerikus hivatkozásokat, például a százalékokat vagy a tizedesjegyeket.

Az internetes kereskedelmi szolgáltatások igénybevétele esetén a kognitív fogyatékossággal élő fogyasztók számára fennáll annak a veszélye, hogy olyan szerződéseket kötnek, amelyeket nem értenek vagy nem tudnak teljesíteni, olyan szolgáltatásokhoz, amelyekre nincs szükségük, nem tudják használni vagy nem tudják megfizetni őket. Lehet, hogy küzdenek az e-kereskedelemben használt online fizetési rendszerekkel is.

A kognitív fogyatékossággal élő felhasználóknak számára az online gyakran tapasztalható akadályok leküzdésére2, lehetővé téve számukra a digitális tartalommal való interakciót és az információk könnyű feldolgozását.

A felhívás szerinti kísérleti projektek célja az online tartalomhoz és szolgáltatásokhoz való független és inkluzív hozzáférést támogató eszközök fejlesztése, beleértve a fogyasztói tranzakciókat is, kognitív fogyatékossággal élő személyek számára.

Határidő: július 15.

Bővebben