Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Ki pályázhat ELENA támogatásra és milyen ...

Ki pályázhat ELENA támogatásra és milyen típusú beruházási programmal?

Az ELENA finanszírozási eszközt bemutató sorozatunk második részének témája az ELENA-pályázók valamint az ELENA-programok és -projektek.

KI PÁLYÁZHAT ELENA TÁMOGATÁSRA?

Az „ELENA pályázó” többek között köz- vagy magánszervezet lehet, beleértve a helyi, regionális vagy nemzeti hatóságokat, a közlekedési hatóságokat és üzemeltetőket, a szociális lakhatást biztosító üzemeltetőket, az ingatlankezelőket, a kiskereskedelmi láncokat, az energetikai szolgáltató vállalatokat, a pénzügyi intézményeket, valamint a kis- és középvállalkozásokat. Az ELENA ezeket a feleket segítheti megtérülést ígérő beruházási programok kifejlesztésében és elindításában az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrásokat integráló épületek és a fenntartható közlekedés terén. Az ELENA finanszírozási eszköz olyan tevékenységeket támogat, amelyek hozzáadott értéket biztosítanak a nyújtott támogatáshoz.

 

ELENA FINANSZÍROZÁSI ESZKÖZ: TECHNIKAI SEGÍTSÉG PROJEKTFEJLESZTÉSHEZ

Az ELENA finanszírozási eszköz technikai segítséget nyújt projektfejlesztéshez az EU-s célkitűzésekkel összhangban annak érdekében, hogy:

  1. Felgyorsítsa a beruházásokat és csökkentse a lebonyolítási költségeket;
  2. Növelje a versenyképes finanszírozáshoz való hozzáférést és
  3. Népszerűsítse az innováció széleskörű fejlesztését.

 

Milyen típusú beruházási programokat támogat az ELENA?

ELENA támogatás biztosítható beruházási programok vagy projektek fejlesztéséhez a következő területeken:

  1. Fenntartható Energia: Energiahatékonyság és megújuló energiaforrásokat integráló épületek;
  2. Fenntartható Lakóépületek: Energiahatékonyság és megújuló energiaforrások integrációja kizárólag már létező köz- és magántulajdonban levő lakóépületekbe;
  3. Fenntartható Közlekedés: Városi közlekedés és mobilitás a városi/elővárosi agglomerációkban és más sűrűn lakott területeken.

Forrás: https://www.eib.org/attachments/documents/elena_faq_en.pdf