MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Indul a fiatal fordítók...

Indul a fiatal fordítók uniós versenye

A középiskolák valamennyi uniós országban megkezdhetik a Juvenes Translatoresre, az Európai Bizottság éves fordítási versenyére való jelentkezést. Az EU-országok középiskolái szeptember 2-án 12 órától kezdhetik meg az online regisztrációt, lehetőséget adva diákjaiknak arra, hogy összemérjék tudásukat európai kortársaikkal. Idén a tizenévesek által fordítandó szövegek témája a következő: „Teljes gőzzel előre – a zöldebb jövő felé”.

A résztvevők szabadon eldönthetik, hogy az EU 24 hivatalos nyelve közül melyik kettőt választják (a hivatalos nyelvek összesen 552 nyelvkombinációt tesznek lehetővé). A tavalyi versenyben a diákok 150 különböző nyelvkombinációban fordítottak.

Az iskolák regisztrációja – a kétszakaszos folyamat első része – 2021. október 20-án 12.00 óráig tart. A tanárok a regisztrációs űrlapot az EU 24 hivatalos nyelvének bármelyikén kitölthetik.

Ezt követően a Bizottság 705 iskolát fog meghívni a második szakaszra. Az egyes országokból annyi iskola vehet részt a megmérettetésben, ahány képviselői helye van az adott országnak az Európai Parlamentben. Az iskolákat számítógép sorsolja ki.

A kiválasztott iskolák ezt követően nevezhetik be diákjaikat a versenyre, iskolánként legfeljebb ötöt. A diákok bármilyen nemzetiségűek, de csak 2004-es születésűek lehetnek.

A versenyre a részt vevő iskolák mindegyikében 2021. november 25-én, online kerül sor.

A győzteseket – országonként egyet – a Bizottság 2022. február elején hirdeti ki.

Ha a körülmények megengedik, a díjátadó ünnepségre 2022 tavaszán Brüsszelben kerül sor, ahol a győztesek találkozhatnak az Európai Bizottság hivatásos fordítóival, és elbeszélgethetnek velük a fordítói szakmáról.

A Bizottság Fordítási Főigazgatósága 2007 óta minden évben megrendezi a Juvenes Translatores versenyt, melynek latin neve magyarul: fiatal fordítók. A verseny ösztönzi az iskolai nyelvtanulást, és ízelítőt ad a fiataloknak a hivatásos fordítók munkájából. A versenyen 17 éves középiskolások indulhatnak. A tanulók Európa-szerte mindegyik kiválasztott iskolában ugyanabban az időpontban készítik el fordításukat.

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_4444

Juvenes Translatores honlap

A Juvenes Translatores Facebook-oldala

Az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatóságát a Twitteren: @translatores

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: