MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: VÍZI...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: VÍZI ROBOTOK FIGYELIK A KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSAIT A VELENCEI LAGÚNÁKBAN

Hat európai ország közreműködésével és Ausztria vezetésével valósult meg 2015 és 2019 között a subCULTron projekt.

A klímaváltozás, a környezetszennyezés, a tömegturizmus, valamint az invazív fajok pusztulásba sodorják az olyan hatalmas lagúnákat, mint a velencei. Annak érdekében, hogy lehetővé váljon ezeknek a tényezőknek a víz alatti megfigyelése és hatásaik csökkentése, a H2020 program keretében finanszírozott EU-s projekt autonóm vízi robotok 120 készülékből álló flottáját alkalmazza. Ennek eredményeképpen a kutatók azonos időben különböző helyszíneken többféle mérést tudnak végezni, ami nagymértékben segíti a klímaváltozás elleni küzdelmet.

A subCULTron projekt fő célja az volt, hogy kifejlesszen egy csúcstechnológiás eszközt az olyan nagy kiterjedésű lagúnák víz alatti környezetének megfigyelésére, mint amilyen a velencei. A hagyományos megfigyelőrendszerekhez képest azonban a subCULTron rendszer területileg elosztott megfigyelést akart nyújtani. Ez azt jelenti, hogy különböző helyszíneken pontosan egy időben és hosszú periódus alatt kell tudni méréseket végezni. Ezt úgy lehet megvalósítani, hogy a kutatók relatív alacsony költségű, kis robotok flottájára építenek.

A subCULTron rendszer három különféle típusú robotból áll, amelyeket funkciójuk szerint a következő fantázianévvel illettek: aMussels (kagyló), aFish (hal), és aPads (vízililiom levele).

Az aMussels a rendszer hosszú távú gyűjtő memóriája, eltárolja a többi robottól származó információt. Az aPad a víz felszínén lebeg, akárcsak a vízililiomok levelei. Ez a robot az összekötőfelület a rendszer és az emberi társadalom között, ami energiát és információt szolgáltat a külvilágból a robotflottának. E két réteg között úszik az aFish, ami alapvetően egy mesterséges hal, és a vízben mozogva figyeli és feltérképezi a környezetet, továbbá elküldi az összegyűjtött adatokat a másik két robotfajtának.

Amellett, hogy a projektben a korábbi, más kísérletektől eltérően nem egy nagy drága robotot alkalmaznak, a subCULTron rendszer érdekessége, hogy a begyűjtött információk alapján képes reagálni a környezetre, így akár szükség szerint át is rendezni a megfigyelés módját. Ráadásul, a kis robotok nem csupán önmagukban jelentenek jelentős innovációt, hanem az a mód is egyedülálló, ahogyan működtetik azokat, mégpedig a vízben található iszapból nyert energiával. A subCULTron projektben sikerült először alkalmazni ezt a technológiát a laboratóriumi körülményeken kívül. Mindez óriási lehetőségeket nyit meg a technológiai innovációk terén.

Forrás és további információ:

https://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?artid=53086

https://cordis.europa.eu/project/id/640967

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: