Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: ÚJ MEGOLDÁSOK AZ ...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: ÚJ MEGOLDÁSOK AZ EURÓPAI BIRKA POPULÁCIÓ ÉS TENYÉSZTÉS JÖVEDELMEZŐSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE

Az európai birkatenyésztés hanyatlóban van, ami azt jelenti, hogy az EU ma több birkahúst importál, mint valaha. Éppen ezért, az EU-s H2020 program keretében támogatott „SheepNet” projektben 2016 és 2019 között Franciaország koordinálásában „összeterelték” Európa vezető birkatenyésztő országait, hogy új megoldásokat és legjobb gyakorlatokat találjanak. A program eredményeképpen az európai birkatenyésztés növekedésnek indult és jövedelmezőbbé vált, aminek előnyeit a vásárlók is élvezhetik.

A birkahús- és tejtermékek gyártása fontos iparág Európában, különösen Írországban, Franciaországban, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. Valójában, a 830 000 farmon élő 85 millió birkával és a Törökország területén található további 33 millió állattal az európai állomány nagyobb, mint Ausztráliáé és Új-Zélandé együttesen.

Mégis, ezzel a nagyszámú birkaállománnyal Európa csupán 85 százalékban önellátó a birkahúst illetően. Ebből kifolyólag pedig az EU a világ második legnagyobb birkahús importőre.

E mögött a hiányosság mögött egy hanyatló birkatenyésztő ágazat rejlik. 2000 óta a birkatenyésztők száma az EU-ban a felével csökkent, és az elmúlt tíz esztendőben a birkák termékenysége akár 40 százalékkal is romolhatott (országtól és gazdálkodástól függően).

A „SheepNet” projekt fő célkitűzése az volt, hogy javítsa az anyajuhok termékenységi rátáját, minden egyes fedeztetett juh esetében 0.1-es mutatóval. Ez megfelelne 64 000 tonna birkahús mennyiségnek, ami 92 százalékos önellátást eredményezne. Ezenkívül, a gazdálkodók körülbelül 10 eurós növekedést regisztrálhatnának minden juhonként eladott 0.1-es többlet után.

Annak érdekében, hogy ezt elérjék, a „SheepNet” projekt a birkatenyésztés számos részletére kiterjedt. Összesen 42 megoldás, 88 tanács és fortély, valamint 22 adatlap született, ami elérhető a „SheepNet” közösségi platformján hat különböző nyelven. Mindegyik átfogó információt nyújt a várható költségekről és a haszonról, továbbá a szükséges feltételekről, továbbá referenciákat és visszajelzéseket szolgáltat a gazdáktól.

A projekt sikerére alapozva, a kutatók elindították az „EuroSheep” projektet, ami a birkák egészségével és a takarmányozással foglalkozik.

Forrás és további információ:

https://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?artid=53126

https://cordis.europa.eu/project/id/727895