Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: „SMARTHELMET” – MENŐ ...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: „SMARTHELMET” – MENŐ BUKÓSISAK BICIKLISEKNEK

Nem könnyű feladat meggyőzni az embereket arról, hogy viseljenek kerékpáros bukósisakot. Sok kerékpározó panaszkodik arról, hogy a bukósisak túlságosan meleg. Ez azonban hamarosan megváltozhat köszönhetően annak, hogy egy, az EU által támogatott, Horizon 2020 projekt, a „SMARTHELMET” keretében négy éven át (2015-től 2019-ig) azon dolgoztak a kutatók, hogy a fejfedőt sokkal hűvösebbé, ezáltal pedig a viselésre jóval vonzóbbá tegyék, a biztonság fokozásával együtt.

Amikor a kényelem és a biztonság között kell választani, a fogyasztók hajlamosak a kényelem mellett letenni a voksukat. Ugyancsak igaz ez a kerékpáros bukósisak viseletére, ami egy hosszú és fáradságos út után nagyon felmelegszik. A sisak alakja és nem optimalizált párologtató rendszere, csakúgy, mint hőszigetelő bélése túl sok hőt fog fel.

A kutatók kihívása tehát az volt, hogy a biztonság veszélyeztetése nélkül – sokkal menőbbé tegyék a bukósisakot és annak viselését. A problémát az EU által finanszírozott „SMARTHELMET” projektben oldották meg: a kutató- és iparági szakembereket felvonultató munka eredményeképpen egy új megoldás született.

A „SMARTHELMET” során arra összpontosítottak, hogy egy aktív hőszabályozó rendszerrel rendelkező sisakot fejlesszenek ki, aminek a szellőzése autonóm módon kontrollált, a kerékpározó hűtési igényeitől függően.

A projekt megvalósítói azt remélik, hogy az új, jobban szellőző és kényelmesebb bukósisakok tervezésével és gyártásával sokkal többen fogják hordani azt. Ráadásul, ha több a kerékpáros, az aktívabb népességet és valószínűsíthetően tisztább levegőt is jelent. Mi több, az a tervezés, ami életeket menthet nem csupán okos, de társadalmi felelősséget is vállal.

Forrás és további információ:

https://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?artid=53225

https://cordis.europa.eu/project/id/645770