Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: SMART CITIZEN KIT ...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: SMART CITIZEN KIT 2.1 A KÖRNYEZETI MEGFIGYELÉSHEZ ÉS AZ EURÓPAI LÉGSZENNYEZÉS ELLENŐRZÉSÉHEZ

A Smart Citizen Kit egy költségtakarékos és nyílt forráskódú platform, aminek célja eszközt szolgáltatni a környezeti megfigyeléshez, a polgári tudománytól és az oktatási tevékenységektől kezdve a magasabb szintű tudományos kutatásokig.

A spanyol Institut D’Arquitectura Avancada De Catalunya vezetésével megvalósított Horizon 2020 projekt 2012-ben kezdődött az intézet Fab Lab Barcelona laboratóriumában azzal a céllal, hogy alternatívát nyújtsanak a központosított adatszolgáltató és -kezelő rendszerekre, amelyeket az okos város program mögött álló nagyvállalatok alkalmaznak.

Az ISCAPE (Improving the Smart Control of Air Pollution in Europe), azaz az európai légszennyezés intelligens ellenőrzésének fejlesztése program részeként megvalósított projektben sikerült létrehozni a környezeti megfigyeléshez készített platform negyedik és egyúttal legújabb generációját, beleértve a vadonatúj Smart Citizen Kit 2.1-et. Az új eszköz szálló por, zaj, hőmérséklet és pára érzékelőket tartalmaz.

A rendszert kiterjeszthetőre tervezték egy központi adatbázissal (az Adattábla) és hálózati kapcsolattal, amihez a különféle alkatrészek csatlakoznak. A rendszer a reprodukálhatóság elvén alapul olyan nem-hardver elemeket is integrálva, mint egy saját tárhely és egy érzékelő-analizáló keret.

Forrás és további információ:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/horizon-results-platform/24783