Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: „PLUG-AND-PLAY” MEGOSZTOTT INTELLIGENCIA ...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: „PLUG-AND-PLAY” MEGOSZTOTT INTELLIGENCIA AZ OKOSVÁROSOKNAK

„Plug-and-play” (azaz, „csatlakoztasd és használd” technológiára épülő) okosvárosok? Egy japán, valamint az EU támogatásával dolgozó kutatók által közösen kifejlesztett nyílt forráskódú platform segíti a városközpontokat világszerte az okosváros technológiák alkalmazásában, hogy megküzdhessenek az urbánus kihívásokkal, a levegőminőségtől kezdve az energia felhasználásán keresztül a közlekedési torlódásokig és az infrastruktúra fenntartásig.

 

Franciaország vezetésével, Görögország, az Egyesült Királyság és Olaszország közreműködésével négy évvel ezelőtt indult és 2019-ben fejeződött be a BIGCLOUT projekt.

 

Az Európai Unió H2020 programjának finanszírozásában a BIGCLOUT projekt által létrehozott megoldások máris javítják Európa és Japán városlakóinak az életminőségét, miközben egy új, globális non-profit szervezet, az Urban Technology Alliance építi a végfelhasználók nemzetközi közösségét. A városirányítók, a helyi vállalatok és a polgárok hamarosan megkezdik saját alkalmazásaik, innovációs ökoszisztémáik és üzleti modelljeik létrehozását a BIGCLOUT eszközök mellett, amelyek méretezhető, fejleszthető és költséghatékony megközelítést adnak a városokat „okossá tevő”, számtalan technológia integrálásához.

 

A plug-in (csatlakoztatható) összetevők kiterjednek az okostelefonoktól és a „dolgok internete” eszközöktől, mint például a közlekedési lámpák, a levegőminőség érzékelők, az utcai kamerák, a nagy teljesítményű big-data feldolgozó és elemző eszközökig, a cloud- és edge-computing megoldások mellett. Az eredményjelző rendszer, egy korábbi, CLOUT névre hallgató EU által támogatott projekt eredményein alapul, nagyobb mint részeinek összessége, így a városok számára a megosztott intelligencia egy formáját nyújtja, ami egyre okosabb lesz, ahogy egyre több eszközt és szolgáltatást csatlakoztatnak hozzá.

 

Forrás és további információ:

https://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?artid=53385

https://cordis.europa.eu/project/id/723139