MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 sikertörténetek: környezetbarát...

HORIZON 2020 sikertörténetek: környezetbarát csomagolóanyag fejlesztése a CIRC-PACK projektben

Az Európai Bizottság által működtetett Horizon Results Platform-on számos érdekes projektet mutatnak be azok a pályázók, akik H2020 pályázaton nyertek és sikeresen megvalósították a tervezett programjaikat.

Az egyik a számos sikertörténet közül a CIRC-PACK, 22 tagból álló konzorciumi projektje. Hat európai országból, Horvátországból, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból, Hollandiából és Törökországból kezdtek együttműködésbe a műanyag csomagolás értéklánca mentén tevékenykedő szereplők, beszállítók, átalakítók, kiskereskedők, hulladékkezelők az állami- és magánszektorból, valamint kutatóintézetek és non-profit szervezetek.

A közös munka során a partnerek a műanyag csomagolás fenntarthatóbb, újrahasznosítható formáit fejlesztik ki, miközben felkészítik a megoldásokat a piaci elterjesztésre. A cél az, hogy elősegítsék a körkörös gazdaságba való átmenetet, ami hozzájárul az Európai Unió 2030-ig megvalósítandó hulladékgazdálkodási és újrahasznosítási célkitűzéseinek a megvalósításához.

A holland BUMAGA BV cég által vezetett projekt eredményeképpen sikerült bebizonyítani a fenntartható és környezetbarát, többrétegű és többféle anyagból készült csomagolás gyártásának megvalósíthatóságát anélkül, hogy sérülne a vevői elégedettség. A kifejlesztett anyagokat fóliaréteggel vonják be a friss termékek tálcái, valamint a mosóporok csomagolása esetében.

A CIRC-PACK projektben létrehozott többféle anyagból készült doboz megkülönböztethető más anyagoktól a hulladékkezelés során, továbbá minden összetevője újrahasznosítható a papír újrahasznosítás folyamatában. A mosópor csomagolását már tesztelik és készen áll a piacra vitelre. A vásárlók 80 százaléka választaná a CIRC-PACK csomagolást, amennyiben megegyezik az ára a hagyományos dobozokéval.

A csomagolóanyaghoz kifejlesztett többrétegű fólia jellemzője, hogy a hulladékválogatás során a gépek számára megkülönböztethető más többrétegű fóliáktól, valamint minden összetevője ugyanolyan körülmények között lebomlik az ipari komposztálási folyamat során.

Forrás és további információ:

https://circpack.eu/about/the-consortium/

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/horizon-results-platform/22787;countryList=20000911

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: