Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: FÉNYES JÖVŐ ELŐTT ...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: FÉNYES JÖVŐ ELŐTT A PEROVSZKIT A VILÁGÍTÁS- ÉS A KIJELZŐ-TECHNOLÓGIÁBAN

Azok az Európai Unió által támogatott kutatók, akik áttörő jelentőségű napenergia technológiát fedeztek fel ugyancsak lefektették a digitális kijelzők új generációjának fizikai alapjait, ami túlszárnyalhatja a fényerő, a színtartomány és az energiahatékonyság tekintetében az OLED képernyők legutóbbi generációját.

 

Az Egyesült Királyság, pontosabban az Oxfordi Egyetem 2016 és 2017 között, két év alatt EU-s (H2020) támogatással valósította meg a PLE (Perovskite Light Emitters) projektet, ami az azt megelőző, HYPER névre hallgató projekt úttörő felfedezéseire épített a fényelnyelő és fénykibocsátó tulajdonságokkal bíró perovszkit anyagokkal kapcsolatban. Míg a HYPER hatékonyabb napelemek fejlesztéséhez és értékesítéséhez vezetett, addig a PLE a perovszkit nanokristályok fénykibocsátó potenciálját vizsgálta, hogy igazolja jelentős előnyüket a szilárdtest-világítás és a kijelzők terén.

 

A projekt vezetője, az Oxfordi Egyetem díjnyertes fizikusa, Henry Snaith és kutatótársai a PLE projektben bemutatták, hogy a perovszkit nanokristályok hogyan képesek színátalakítókként működni, először a kiváló színminőségű szilárdtest-világítás, majd a jelentős kereskedelmi potenciállal rendelkező egyéb fénykibocsátó alkalmazások esetében.

 

Az OLED képernyők jelenlegi generációjával való összehasonlításban a perovszkit LED kijelzők tisztább színeket mutatnak és potenciálisan sokkal fényesebbek és energiahatékonyabbak. Habár maradnak még kihívások, hogy megfeleljenek a biztonsági előírásoknak, beleértve a perovszkit LED-ek stabilitásának és tartósságának fejlesztését, valamint a nanokristályokban az ólomhasználat csökkentését és helyettesítését illetően, Snaith optimistán tekint a lehetőségek elé.

 

„A perovszkit fénykibocsátásán dolgozó kutatóközösségek hatalmas léptekkel növekednek, és a perovszkit kibocsátók hatékonysága meredeken emelkedik: a perovszkit LED-ek hatékonysága már meghaladta a 20 százalékot, utolérve az OLED-eket. Izgalmas lesz látni a fejlődést az elkövetkezendő években, ahogy a perovszkit meghaladja az OLED teljesítményét,” nyilatkozta Henry Snaith. „Ezeket az anyagokat minden kijelzőben és világítóberendezésben lehet használni a jövőben, hogy megnövelt esztétikai élményt és alacsonyabb energiafogyasztást biztosítsanak.”

 

Forrás és további információ:

https://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?artid=53425

https://cordis.europa.eu/project/id/693144