Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: EXCEED: EURÓPAI ÉPÜLET ...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: EXCEED: EURÓPAI ÉPÜLET ENERGIAHATÉKONYSÁGI ADATBÁZIS – TAPASZTALATRA ÉPÍTVE

Olaszország vezetésével, Belgium és Írország részvételével valósították meg 2016 és 2019 között az Európai Bizottság H2020 programjának a keretében az ExcEED projektet.

Számos tényező befolyásolhatja egy épület energiateljesítményét, amit egy szimuláció nem képes figyelembe venni. Ebből kiindulva az EU által támogatott ExcEED projekt célja az volt, hogy összegyűjtse az energetikai és építész szakemberek tapasztalatát azzal kapcsolatban, hogy energiahatékonyság szempontjából mi működött, és mi nem.

Az eredmény egy „enbuibench” névre hallgató platform kifejlesztése lett, ami arra szolgál, hogy össze lehessen hasonlítani egy épület energiafelhasználását hasonló jellemzőkkel bíró épületekével.Az „enbuibench” név az angol elnevezés rövidítéséből keletkezett, és „az épületek energetikai, valamint komfort teljesítményét jellemző és benchmarking platform” meghatározást jelenti.

Az „enbuibench” platform segítségével zökkenőmentesen lehet integrálni az épületek jellemzőit és az azokhoz kapcsolódó energiateljesítmény adatokat, ezáltal pedig tudatosítani, hogy a különböző épületek hogyan üzemelnek a gyakorlatban. Az elemzés többek között 27 jól meghatározható, kulcsfontosságú eredményességi mutatón alapul.

Roberto Lollini, az Eurac Research csoportvezetője és az ExcEED projekt koordinátora úgy fogalmazott, hogy az „enbuibench” platform az adatokat információvá és tudássá alakítja, ami felhasználható az energiahatékonyság fokozására, miközben biztosítva van az egészséges és kellemes környezet.

Forrás és további információ: https://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?artid=52967

https://cordis.europa.eu/project/id/723858

https://www.buildup.eu/en/practices/publications/exceed-guidelines-discover-all-findings-and-technical-solutions-developed