MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: ENZIM...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: ENZIM HALÁSZAT – ÚJ KATALIZÁTOROK A TENGER MÉLYÉRŐL

Az enzimek számos kémiai átalakítási folyamatot hatékonyabbá, fenntarthatóbbá, továbbá költséghatékonyabbá tehetnek, és a tengeri mikrobák ezeknek a biológiai katalizátoroknak a bőséges választékát állítják elő, mondják azok az EU-s támogatással dolgozó kutatók, akik új katalizátorokat akarnak találni, ipari felhasználásra. A munka eredménye: egy hatalmas gyűjtemény, új ismeretek, négy szabadalom és egy start-up vállalkozás.

 

Az EU által finanszírozott, az Egyesült Királyság vezetésével és további 12 európai ország részvételével 2015-től 2019-ig megvalósított INMARE projekt kiterjedt a teljes munkafolyamatra, a felfedezéstől kezdve, az új biokatalizátorok kiválasztásán keresztül az ipari folyamatok kidolgozásáig, a különösen sokat ígérő „jelöltek” hasznosításával.

 

Különös figyelmet fordítottak a munka felgyorsítására. Míg a teljes folyamat tipikusan hét évet vesz igénybe, az INMARE együttműködő partnereinek szándékában állt bebizonyítani, hogy lehetséges új enzimeket találni és ipari alkalmazásban hasznosítani kevesebb, mint fele annyi idő alatt.

 

A küldetést sikerült megvalósítani Peter Golyshin, az egyesült királysági Bangor Egyetemen dolgozó projekt koordinátor szerint. „Ennek a négyéves projektnek az időtartama alatt alapvetően a nulláról kezdve sikerült az INMARE kezdeményezésnek három enzim átalakítást azonosítani, ami a konzorciumi ipari partnerek teljesítményt illető követelményeinek megfelel.”

 

A szakember azt is hozzátette, hogy a projektben felfedezett három, új átalakításokon alapuló folyamatot, továbbá egy tumorellenes aktivitást mutató vegyületet szabadalmaztattak. Ez csupán néhány azok közül a kulcsfontosságú eredmények közül, amelyeket a 2019 márciusában befejezett projektben sikerült elérni. Az INMARE keretében a világ legnagyobb, enzim gyűjteményét hozták létre, ami ipari érdeklődésre tarthat számot, továbbá az ismeretek bőséges tárházát halmozták fel, amit a tudományos szaklapok körülbelül 100 kiadványban jelentettek meg.

 

A projekt öröksége ugyancsak magában foglalja azokat a technológiai megoldásokat, amelyeket kifejlesztettek a felfedezés folyamatának korszerűsítésére és felgyorsítására. Ilyenek például a bioinformatikai eszközök, amelyekkel előre lehet jelezni az enzim tulajdonságokat. Végül, de nem utolsó sorban létrehoztak egy start-up-ot, ami a baktériumok génmódosításával foglalkozik az enzimek speciális aktivitásának vizsgálatához.

 

Forrás és további információ:

https://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?artid=53265

https://cordis.europa.eu/project/id/634486

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: