MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: AZ...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: AZ ADATOK MEGOSZTÁSA KULCSFONTOSSÁGÚ A NAGY JÁRVÁNYKITÖRÉSEKKEL SZEMBENI KÜZDELEMBEN

Egy európai uniós forrásból támogatott projekt új technikákat fedezett fel a fertőző betegségek kitörésével kapcsolatos információ azonosítására és megosztására. Ezeket a módszereket fogják használni a jövőben arra, hogy javítsák az egészségügy pandémiákra adott válaszreakcióját. A projekt során létrehozott eszközök némelyikét máris továbbfejlesztik kifejezetten a COVID-19 terjedésének megakadályozására.

 

Amint azt megtapasztalta a világ, a felkészületlenség és a lassú válaszreakció egy feltételezett járványkitörésre súlyos egészségügyi következményekkel járhat. A globális koronavírus járvány nyilvánvalóvá tette, hogy egy betegség létezésének és terjedésének gyors felfedezése – valamint az ezzel kapcsolatos információ megosztása – alapvető fontossággal bír a hatások mérséklését illetően. Valójában ez az első kritikus lépés, amit az egészségügyi intézményeknek meg kell tenniük, amikor egy ilyen jellegű egészségügyi krízissel találják szemben magukat.

 

A COMPARE elnevezésű projektet 2014 és 2019 között valósították meg az EU H2020 támogatási programjának keretében Dánia vezetésével, kilenc uniós tagállam, köztük Magyarország, valamint Ausztrália részvételével. A program célja az volt, hogy megállapítsák az NGS (next generation sequencing), azaz az újgenerációs szekvenálási adatokban rejlő lehetőséget a járványok kitörésének felmérésére, diagnosztizálására és nyomon követésére.

 

„Az NGS egy olyan technika, amelyik a tudósok számára lehetővé teszi egy genom (egy élő szervezet teljes genetikai összetétele) teljes egészének vagy egy bizonyos részének gyors meghatározását”, magyarázta Prof. Frank Aarestrup, a Dán Műszaki Egyetem Nemzeti Élelmezésügyi Intézet kutatócsoportjának vezetője. „Ugyancsak segíti a kutatókat a patogének (kórokozók, mint például a baktériumok, vírusok stb.) felismerésében a genetikai információkon keresztül.

 

Habár évekkel a jelenlegi pandémiát megelőzően kezdeményezték, a projekt felfedezései fontos hatással lehetnek arra nézve, hogy sikerül megküzdenünk a mostani, illetve a következő járványkitörésekkel.

 

A COMPARE projekt kezdetén demonstrálták, hogyan lehet az NGS technológiát alkalmazni mintavételre, gyűjtésre és szekvenálásra a járványkitörésekkel kapcsolatos adatokat illetően. Érdekes elem volt a metagenomika hasznosságának bizonyítása. A metagenomika a környezeti mintákból származó genetikai anyagok tanulmányozása. Aarestrup és csapata demonstrálta hogyan lehet kimutatni és analizálni az antimikrobiális rezisztenciát és a vírusokat a szennyvízből.

 

A kutatócsapat továbbá megkísérelt megoldásokat is kidolgozni arra, hogy biztosítsa az adatok megosztását a tudományos közösségen belül, az egyes országok és intézmények között.

 

Forrás és további információ:

https://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?artid=53407

https://cordis.europa.eu/project/id/643476

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: