MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: ÁTTÖRÉS...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: ÁTTÖRÉS A D-VITAMINNAL KAPCSOLATOS VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEIBEN

Az Európai Unió „FP7-KBBE – Speciális Program „Együttműködés”: Élelmiszer, Mezőgazdaság és Biotechnológia”, vagyis a H2020 egyik elődprogramja keretében 2013 és 2017 között Írország koordinálásával és tizenöt ország részvételével zajlott az ODIN projekt. Az EU által támogatott kutatóknak sikerült elkészíteniük az első, nemzetközi összehasonlításra alkalmas adatbázist, ami szilárd bizonyítékkal szolgál a D-vitamin hiány által okozott jelentős közegészségügyi kockázatra Európában.

Az ODIN projekt során összegyűjtött bizonyítékok azt mutatják, hogy Európában minden nyolc személyből egy (13%) D-vitamin hiányban szenved.

Az ODIN véletlenszerűen végzett, ellenőrzött vizsgálatokat tervezett és hajtott végre a D-vitamin szükséglet meghatározására elhanyagolt életszakasz csoportokban, továbbá új, D-vitaminnal dúsított élelmiszereket fejlesztettek ki és teszteltek, hogy megelőzzék a D-vitamin hiányt az európai állampolgárok esetében. A D-vitaminnal kapcsolatos kutatások tervezését nehezíti az a tény, hogy az UVB sugárzásnak kitett emberi szervezet is termeli a D-vitamint, ebből kifolyólag mérlegelni kell annak jelenlétét.

Az ODIN projekt legutóbbi kutatási eredményei azt mutatták, hogy a kaukázusi népcsoportban a serdülőkorúak és a fiatal felnőttek körében magas a D-vitamin hiány kockázata, továbbá a sérülékeny népesség csoportok, beleértve az etnikai kisebbségeket, a várandós nőket és a gyerekeket, különösen veszélyeztetettek. Ezek a megállapítások fontosak, hiszen a D-vitamin hiány jelentős mértékben befolyásolja az egészséges növekedést és fejlődést, csakúgy, mint az öregedést.

Az ODIN projekt elsődleges célja az volt, hogy növelje a D-vitamin bevitelt D-vitaminnal dúsított élelmiszerek segítségével. Az ODIN keretében arra jutottak, hogy a D3-vitaminnal dúsított, csökkentett zsírtartalmú Gouda sajt megelőzi a hiányt a téli időszakban, valamint a változókorban levő nők esetében Görögországban. Egy másik kutatás során, a D-vitaminnal dúsított tojást a fogyasztók körében elfogadottnak találták, ami véd a téli D-vitamin hiánytól.

Forrás és további információ:

https://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?artid=37736

https://cordis.europa.eu/project/id/613977

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: