Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: APÁRÓL FIÚRA, AZAZ ...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: APÁRÓL FIÚRA, AZAZ AZ AGY EGÉSZSÉGÉNEK GENERÁCIÓK KÖZTI ÖRÖKLŐDÉSE

Az apa edzésrutinja okosabbá teheti a gyermeket, állítják az Európai Unió támogatásával dolgozó kutatók, akik azt tanulmányozzák, hogy az életmód hogyan befolyásolja az agyi működést és a memóriát. A felfedezések neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kór kezelésének új módjaihoz vezethetnek.

 

A 2015-ben indult és ez év augusztusáig tartó DEPICODE elnevezésű, az Európai Kutatási Tanács támogatásával létrejött projekt úttörő kutatása elmélyíti az epigenetikával kapcsolatos tudásunkat: azaz, a külső hatások, mint például a fizikai aktivitás, a mentális stimuláció, az étrend és a stressz milyen módon befolyásolják azt, ahogyan a sejtek értelmezik a genetikai információt. Amíg széles körben ismert, hogy a gyakorlatozás jót tesz az agynak – erősíti az idegkapcsolatokat, ami élesebbé teszi a gondolkodást és javítja a memóriát –, addig a DEPICODE projekt csapatának felfedezései azt állítják, hogy ezek közül az előnyök közül jó néhány átörökíthető az utódainkba.

 

Ez a kutatás nem csupán a jövendőbeli szülők számára bír fontos megállapításokkal, hanem a biológiai jelzőanyagok vagy biomarkerek és az epigenetikai változások azonosításához, amelyek betegségek előrejelzői lehetnek, valamint új kezelések kifejlesztéséhez is. „Sikerült jobban megértenünk a kognitív működést irányító epigenetikai folyamatokat,” nyilatkozta a DEPICODE kutatásvezetője, André Fischer, a Neurodegeneratív Betegségek Német Központjából Göttingenben.

 

„A felfedezéseink kétféleképpen segítik a kognitív zavarok kezelését szolgáló terápiás stratégiák kifejlesztését: először is, új gyógyszer-célpontok azonosításával, másodszor pedig az epigenetikai markerekkel kapcsolatos bizonyítékok nyújtásával, amelyek alkalmas biomarkerként funkcionálhatnak a betegség-kockázat felméréséhez és preventív terápiák előirányzásához,” folytatta.

 

A csapat munkájának eredményeként már folyik egy 2a fázisban tartó klinikai vizsgálat Németországban, amelynek keretében felmérik, hogy a Vorinostat rákgyógyszer, ami a génkifejeződésre hat, ugyancsak biztonságosan és hatékonyan alkalmazható-e enyhe Alzheimer-kórban szenvedő betegek kezelésében.

 

„A DEPICODE projekt be van ágyazva abba az átfogó kutatási megközelítésbe, aminek célja, hogy epigenetikai terápiákat és biomarkereket találjunk a neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kór, a demencia leggyakoribb formájának gyógyításához, ami hatalmas társadalmi és gazdasági terhet okoz világszerte,” mondta Fischer.

 

Forrás és további információ:

https://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?artid=53906

https://cordis.europa.eu/project/id/648898