Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: A SZŐLŐTERMELŐK TÁMOGATÁSA ...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: A SZŐLŐTERMELŐK TÁMOGATÁSA A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ VALÓ ALKALMAZKODÁSBAN A VISCA DÖNTÉSTÁMOGATÓ ESZKÖZZEL

Az éghajlatváltozás a mezőgazdasági növények számos faját veszélyezteti. A szőlő különösen érzékeny a mikroklíma hatás legkisebb különbségeire is, ami befolyásolja a termést (így például rontja a szőlő minőségét, csökkenti annak mennyiségét, módosítja alkohol-, sav- és cukortartalmát), ebből kifolyólag pedig közvetlenül érinti az európai bortermelő ágazatot.

Az Európai Unió Horizon 2020 programjának keretében és támogatásával 2017 és 2020 között valósítják meg azt a 3,2 millió eurós költségvetésű kutatási és innovációs projektet, amelynek eredménye az úgy nevezett VISCA alkalmazás kifejlesztése. A VISCA „Vineyards´ Integrated Smart Climate Application” egy olyan okos alkalmazás, ami az éghajlattal kapcsolatos szolgáltatásokat és egy döntéstámogató rendszert (VISCA DSS) kínál a szőlősgazdáknak.

A VISCA DSS egy innovatív eszköz, ami integrálja az éghajlati és mezőgazdasági modelleket a gazdálkodási előírásokkal annak érdekében, hogy azonnal alkalmazható gyakorlatokat, valamint közép- és hosszú távú stratégiákat nyújtson a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást illetően.

A VISCA DSS egy progresszív webes alkalmazás, ami elérhető számítógépen, tableten vagy okos telefonon keresztül. Az applikáció egy platformon tartalmazza a felhasználónak szóló információt a szőlőültetvényeiről, valamint a következő három fontos témában: fenológia, öntözés, időjárás előrejelzés. A fenológiai előrejelzés információt ad a szüreteléssel (hajtás, szüretelés, levelezés, metszés) kapcsolatos, jól megalapozott döntések meghozatalához, csakúgy, mint a szőlő cukortartalmáról. Az öntözés előrejelzés pedig ajánlásokat tesz a napi öntözés mennyiségére a növény szükségletei szerint. Végül, az időjárás előrejelzés három idősávban történik: rövid távon (2 napra előre), közép távon (10 napra előre) és szezonálisan (7 hónapra előre), így segítve a gazdákat a kritikus, időjárás által befolyásolt munkák tervezésében.

A VISCA projektet megvalósító európai konzorcium 11 tagból áll, beleértve a végfelhasználókat képviselő Codorniu, Mastroberardino és Symington cégeket, továbbá a projektvezető Meteosimet. A projekt validációja három demonstrációs területen folyik, Spanyolországban, Olaszországban és Portugáliában,és a tervek szerint 2020. decemberében fejezőik be.

Forrás és további információ:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/horizon-results-platform/23464

http://visca.eu/