MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: A...

HORIZON 2020 SIKERTÖRTÉNETEK: A BIOMASSZA HATÉKONYABB ÉGETÉSE SEGÍTI A MEGÚJULÓ ENERGIÁVAL KAPCSOLATOS CÉLOK ELÉRÉSÉT

A klímaváltozás elleni küzdelemben, a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének égető szüksége közepette az EU H2020 programja által támogatott kutatók 2016-tól 2019-ig a BIOFICCIENCY projekt keretében kifejlesztették a nagy hatékonyságú, hőt és elektromos áramot biomasszából előállító erőművek egy új generációját.

 

A fűtés és hűtés teszi ki az EU teljes energia felhasználásának csaknem felét. A szén-dioxid kibocsátás csökkentéséért folyó harcban alapvető fontossággal bír, hogy a megújuló energiaforrások hatékonyabbak és szélesebb körben alkalmazottak legyenek.

 

Ebben a folyamatban a biomassza kulcsfontosságú szerepet játszhat, tekintettel arra, hogy 2014-ben több mint 90 százalékát tette ki a megújuló energiaforrásokból előállított hőnek. A biomasszával táplált kombinált hő- és villamos energia erőművekben, amelyek elektromos áramot termelnek és megfogják a generált, felhasználható hőt, alkalmazott technológia fejlesztése jelentős potenciállal rendelkezik a fenntartható energiacélok megvalósításában.

 

Az EU támogatott BIOFFICIENCY projekt célkitűzése az volt, hogy meghatározza és megoldja azokat a problémákat, amelyek a kombinált hő- és villamos energia (CHP) erőművek termelékenységével kapcsolatban jelenleg fennállnak.

 

Az intenzív, három éven át tartó projekt 2019 októberében zárult, és sikerrel járt a CHP erőművek hatékonyságának növelésében, ennek eredményeképpen pedig a károsanyagkibocsátás csökkentésében (szén-dioxid, szilárd részecskék, szén-monoxid, nitrogén-oxid és kén-dioxid). A kutató csapat ezenkívül létrehozott egy mintát a jövőben épülő, biomasszával táplált CHP-erőművekre.

 

Forrás és további információ:

https://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?artid=53245

https://cordis.europa.eu/project/id/727616

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: