MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Hogyan védi a LIFE...

Hogyan védi a LIFE Európa leromlott tőzeglápjait?

A tőzeglápok helyreállítása és kezelése javítja a vízvisszatartást és a vízminőséget, tárolja a szenet, csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását és növeli a biológiai sokféleséget. A tőzeglápok számos ritka és veszélyeztetett fajnak adnak otthont, amelyek sehol máshol nem találhatók. A szén tárolásával hozzájárulnak éghajlatunk szabályozásához. Csökkenthetik az áradásokat és pufferként is szolgálhatnak a szennyezés ellen.

Az  EU élőhelyvédelmi irányelve  és a Natura 2000 védett területek hálózata  létfontosságúak Európa tőzeglápjainak megmentéséhez. 33 000 km2 tőzeges terület már védett ezen irányelv értelmében. Az Európai Bizottság 2030-igszóló uniós biodiverzitási stratégiája a tőzeglápok helyreállítását és szigorú védelmét szorgalmazza. Ez létfontosságú, mivel Európa tőzeglápjainak mindössze csupán 10%-a van jelenleg jó állapotban.

Figyelembe véve a biológiai sokféleség nagyarányú csökkenését és az éghajlatváltozás hatásait, a tőzeglápok védelme hatékony kezeléssel és aktív helyreállítással kulcsfontosságú. Ez segíthet elérni az  európai zöld megállapodás  ambiciózus céljait. 

1992 és 2020 között a LIFE 388 projektet finanszírozott, amelyek hozzájárultak Európa lecsapolt és leromlott tőzeglápjainak helyreállításához. Ezeknek a projekteknek csaknem egyharmada elsősorban a tőzeglápokra koncentrált, míg a fennmaradó rész a tőzeglápok helyreállítását és a kapcsolódó élőhelyeket foglalja magában egy kiterjedtebb táji megközelítés részeként.

A LIFE tőzegláp-helyreállítási projekteket minden európai tőzeglápban gazdag országban és régióban végrehajtották, így Írországban, Fennoskandiában és a balti államokban. A tipikus intézkedések közé tartozik a vízelvezető rendszerek duzzasztásával és lezárásával történő újranedvesítés, a lecsapolt tőzeglápok erdőirtása és az invazív idegen fajoktól való megszabadulás. Az eddigi legjelentősebb eredmények közé tartozik az Egyesült Királyságban 170 000 hektárnyi láp és belgiumi tőzeglápok 40%-ának helyreállítása.

Az elmúlt években néhány nagyszabású LIFE tőzegláp-helyreállítási projekt jelentős pozitív hatást gyakorolt mind az éghajlatra, mind a biológiai sokféleségre.

Az új LIFE program (2021-2027)  ösztönzi a tőzeglápok helyreállítását és megőrzését célzó projekteket; nemcsak a Natura 2000 hálózatban, hanem azon kívül is. Ide tartoznak a mezőgazdasági és erdészeti használatból, valamint az ipari tőzegkitermelésből származó, súlyosan leromlott tőzeglápok. A LIFE kifinomult felügyeleti rendszerek fejlesztésében szerzett tapasztalata nagy esélyt jelent a szervezetek számára, hogy LIFE-finanszírozásra pályázzanak..

A tőzeglápok fontosságának kommunikálása létfontosságú a figyelemfelkeltés szempontjából.

Néhány a LIFE tőzeglápos projektjei közül:

 

Forrás és bővebb információk:

https://cinea.ec.europa.eu/news/how-life-protecting-europes-degraded-peatlands-2021-11-26_en

https://cinea.ec.europa.eu/publications/peatlands-life_en

https://cinea.ec.europa.eu/publications/bringing-nature-back-through-life_en

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: