Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Hogyan alkalmazkodnak a borászok a melegebb ...

Hogyan alkalmazkodnak a borászok a melegebb éghajlathoz?

Európában található a világ egyik legfontosabb borvidéke. A bortermelés jelenleg az egész kontinensre kiterjed, ezért bemutatunk öt LIFE -projektet, amelyek arról szólnak, hogy az ágazat hogyan legyen fenntartható és az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó.

Az Európai Zöld Megállapodás kulcsfontosságú eleme, az EU biodiverzitási stratégiája 2030 -ra  célja a biogazdálkodás és a biológiai sokféleségben gazdag tájak növelése a mezőgazdasági területeken, beleértve a szőlőültetvényeket is. Továbbá az EU „ Farm to Fork” stratégiáján keresztül , az Európai Bizottság tisztességessé, egészségessé és környezetbaráttá kívánja tenni a szőlőtermesztéshez hasonló élelmiszerrendszereket. Emellett számos LIFE -projekt segít Európa szőlőtermelőinek elkerülni a környezeti károkat. 

  1. A biodiverzitás növelése egy német szőlőtermesztési régióban:  LIFE VinEcoS  

Az éghajlatváltozás káros hatással van Európa szőlőültetvényeire, a szőlőtermesztőknek egyre inkább szembe kell nézniük az aszály, a nagy mennyiségű csapadék és a téli szélviharok okozta kihívásokkal. A LIFE VinEcoS csapata segített a szőlőtermesztőknek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban, és növelte a szőlőültetvények biológiai sokféleségét Sachsen-Anhalt tartománybanMultifunkcionális vetőmagkeverékekkel növelték a változatosságot és csökkentették a talajeróziót a meredek lejtőkön. Az eredmények azt mutatták, hogy a növényfajok száma több mint háromszorosa volt a hagyományos vetésű parcellákénak. A méhfajok száma megnégyszereződött, a pillangófajoké pedig 50%-kal nőtt.

  1. Fenntartható bortermelés Spanyolországban:  LIFE Priorat + Montsant 

A spanyol Priorat borvidék helyzetét erősen befolyásolja az éghajlatváltozás, hiszen megváltoztatja a bor mennyiségét és minőségét. Emellett a harmadik országokból származó erős piaci versennyel is fel kell vennie a versenyt. A borászoknak javítaniuk kell a hatékonyságot, miközben meg kell őrizni a talaj, a vízforrások és a biológiai sokféleség minőségét. LIFE Priorat + Montsant fenntartható szőlészeti és bortermelési modellt dolgozott ki a régióban. A csapat öntözési ajánlásokat adott 16 pincészetnek és szőlésznek 200 hektáron, ami egy Monaco méretű terület. A vízhasználat megtakarítása ezeken a parcellákon 25% és 35% körüli. Ezt a megközelítést a Priorat más borászatai is használhatják. Ezenkívül a csapat jelentősen csökkentette a felhasznált kémiai műtrágyák számát, és elkészítette a víz- és energiafogyasztással kapcsolatos helyes gyakorlatok kézikönyvét.  

  1. Innovatív megközelítés a szőlőtermesztéshez Olaszországban:  LIFE GREEN GRAPES  

A növénybetegségek elleni védekezés nehezebbé vált, mivel a kórokozók rezisztenssé válnak a kereskedelmi célú fungicidekkel szemben. Ennek elkerülése érdekében a  LIFE GREEN GRAPES  csapata innovatív és természetes termékek használatával ösztönzi a növények természetes védekezőképességét. A szőlőnövényeken tesztelik a prediktív növényvédelmi modellek, agronómiai technikák és lombos (levél) kezelések hatékonyságát. Ez segít csökkenteni a kémiai műtrágyák és peszticidek használatát, javítja a betakarítás minőségét és javítja a biológiai sokféleséget

  1. A francia projekt segít a szőlőgazdálkodás javításában:  LIFE-ADVICLIM  

Az éghajlatváltozás mellett a szőlőtermesztés is hozzájárul ehhez. A francia   LIFE-ADVICLIM  projektcsapat az európai szőlőültetvények alkalmazkodási és enyhítési forgatókönyveit tanulmányozta. Továbbá kifejlesztettek egy online mérőeszközt és egy webes platformot, amely segít a szőlőtermelőknek felmérni az éghajlatváltozás földterületre gyakorolt hatásait, és mérni a munkájukból származó üvegházhatású gázok kibocsátását. A projektben öt európai szőlőültetvény vett részt: Cotnari (Románia), Rheingau (Németország), Bordeaux (Franciaország), Sussex (Egyesült Királyság) és Val-de-Loire (Franciaország)

  1. Gyűjtsd, tisztítsd, használd fel újra, ismétleld:  reWINE 

Spanyolország Katalónia régiója évente mintegy 180 millió borosüveget és 200 millió cava palackot állít elő. De ezeknek csak 57% -a kerül újrahasznosításra. A többit hulladéklerakóra küldik. A  reWINE projektcsoport a borosüvegek gyűjtését, tisztítását és újrafelhasználását próbálta ki a régióban: hét pincészet, 30 üzlet, 50 étterem, két nagykereskedő, három hulladékgyűjtő központ és két palackmosó üzem bevonásával. A csapat becslései szerint a vizsgálat során összegyűjtött 82 000 palack újrafelhasználása több mint 170 000 kg CO2 -t takarított meg. Ez egyenértékű egy a világot 11-szer körbeutazó jármű CO2 kibocsátásával. Azt is mondják, hogy a palackok újrafelhasználása akár 28%-kal is csökkentheti Katalónia borkészítési ágazatának szénlábnyomát

Forrás és bővebb információk:

 

https://cinea.ec.europa.eu/news/how-winemakers-are-adapting-warmer-world-2021-09-08_en