MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz:...

Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz: Magyarország benyújtotta a hivatalos helyreállítási és rezilienciaépítési tervét

A Bizottság megkapta Magyarország hivatalos helyreállítási és rezilienciaépítési tervét. Ez azokat a reformokat és beruházási projekteket határozza meg, amelyeket Magyarország a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) támogatásával kíván végrehajtani.

A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz a Next Generation EU középpontjában álló legfontosabb eszköz. Ez utóbbi az EU nagyszabású terve arra, hogy a tagállamok megerősödve kerüljenek ki a koronavírus-világjárványból. Az eszköz 672,5 milliárd EUR-t biztosít a beruházások és a reformok támogatására (2018-as árakon). Az összeg 312,5 milliárd EUR vissza nem térítendő támogatásból és 360 milliárd EUR kölcsönből tevődik össze. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz kulcsszerepet fog játszani abban, hogy Európa megerősödve kerüljön ki a válságból, emellett biztosítani fogja a zöld és digitális átállást is.

A terv bemutatását az elmúlt hónapokban intenzív párbeszéd előzte meg a Bizottság és a magyar nemzeti hatóságok között.

Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési terve 

Magyarország összesen 7,2 milliárd EUR összegű vissza nem térítendő támogatást igényelt a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből.

A magyar terv a legfontosabb szakpolitikai területek – a zöld átállás, az egészségügy, a kutatás, a digitális gazdaság, a kohézió és a közigazgatás – köré szerveződik. A terv a fenntartható közlekedés, az energetikai átállás és a körforgásos gazdaság terén is tartalmaz intézkedéseket. A tervben szereplő projektek a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz teljes élettartamát lefedik egészen 2026-ig. A terv a lehetséges hétből öt kiemelt európai területen javasol projekteket.

A Bizottság a következő két hónapban a rendeletben meghatározott tizenegy kritérium alapján értékeli a magyar tervet, és annak tartalmát jogilag kötelező erejű jogi aktusokká alakítja. Az értékelés azt is áttekinti, hogy a terv hozzájárul-e az európai szemeszter keretében kiadott országspecifikus ajánlásokban azonosított kihívások összességének vagy jelentős részének eredményes kezeléséhez. A Bizottság azt is értékelni fogja, hogy a terv a kiadások legalább 37%-át az éghajlat-politikai célkitűzéseket támogató beruházásokra és reformokra, 20%-át pedig a digitális átállásra fordítja-e. A Tanácsnak ezt követően főszabályként négy hete van a bizottsági javaslat elfogadására.

A terv Tanács általi jóváhagyása megnyitja az utat az előtt, hogy Magyarországnak 13%-os előfinanszírozást folyósítsanak. Ez azonban a saját forrásokról szóló határozat hatálybalépésétől függ, amelyet először valamennyi tagállamnak jóvá kell hagynia.

A Bizottsághoz eddig összesen 15 helyreállítási és rezilienciaépítési terv érkezett a következő tagállamoktól: Belgium, Dánia, Németország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Magyarország, Ausztria, Lengyelország, Portugália, Szlovénia és Szlovákia. A Bizottság továbbra is intenzíven együttműködik a többi tagállammal annak érdekében, hogy segítségével magas színvonalú terveket készíthessenek.

 

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_2442

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: