MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Hat új Kreatív Európa...

Hat új Kreatív Európa projekt

A Kreatív Európa projektek eredményplatformjainak új bemutatója kiemeli az Európai Bizottság 2019–2024 közötti hat prioritásának megvalósításában elért eredményeket. Az európai kultúrák és nyelvek sokszínűségének erősségként való kezelése az Európai Unió központi törekvése, amint azt a mottója is rögzíti: Egység a sokféleségben. A Kreatív Európa program a kulturális és kreatív ágazatoknak nyújtott támogatást az Európai Bizottság hat politikai prioritásához igazította.

Európai zöld megállapodás

A művészek - a tervezőktől a táncosokig - változatos módokat találnak arra, hogy a körforgásos gazdaságot megvalósítsák. Az élelmiszer-hulladékból új anyagok létrehozásával teljesen leállíthatnánk a műanyag csomagolások használatát. Egy színpadi előadás érzékletessé teheti számunkra azt a sokkoló mennyiségű szemetet, amelyet kidobunk.

A gazdaság, ami az emberekért tevékenykedik

Mindenki hallott már Bachról, Beethovenről és Mozartról. De mi a helyzet olyan nagyszerű zeneszerzőkkel, mint Clara Schumann? A nagyszerű nőkre irányuló figyelem fontos módja lehet a nemek közötti egyenlőség kérdésének kiemelésére. Eközben az európai művészeti szervezetek hozzájárulnak gazdaságunk fellendítéséhez. Hogyan lehet ezeket még rugalmasbbakká tenni?

A digitális kor kihívásainak megfelelő Európa

Európa kisvárosai a kultúra és a történelem rejtett ékszerei lehetnek. A modern digitális technológiák milliók számára teszik elérhetővé ezeket a térképen, hogy megosszák és tanuljanak róluk. Fordítva is igaz: a „hagyományos stílusú” analóg művészetek segíthetnek abban, hogy megismerkedjünk digitalizált életünk pozitív és negatív oldalaival is.

Európai életmódunk népszerűsítése

Amit viselünk, sokat mond el rólunk - kik vagyunk, honnan jövünk, mire vágyunk. A menekült nők számára a ruhaviselet a párbeszéd lehetősége, amely nyelvi és kulturális különbségeket hidalhat át, és arra irányítja a figyelmet, ami minket, európaiakat összeköt.

Erősebb Európa a világon

A mozi az önkifejezés, a vita és a kommunikáció hatékony eszköze, ezért fontos, hogy az életképes filmiparral nem rendelkező európai országokat segítsék felzárkózni. Európa egyes részeinek, például a Balkánnak kevésbé ismert irodalma is lendületet kap, tanfolyamok és fordítási projektek révén.

Az európai demokrácia új lendülete

Azáltal, hogy kimondják az igazságot a hatalom képviselői előtt, a művészeti ágak különböző képviselői kipróbálhatják a jogállamiság és Európa értékes demokráciájának ellenálló képességét. Amatőr és profi színészek működnek együtt, hogy ezeket a kérdéseket új és szélesebb közönség elé terjesszék. A Kreatív Európa által finanszírozott dokumentumfilm pedig a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyűlöletkeltő beszéd szabadságát - és annak szabályozását - tárja fel.

 

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/projects/priorities_2019-2024/

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: