Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Global Gateway”: mintegy 300 milliárd euró ...

Global Gateway”: mintegy 300 milliárd euró a világszerte fenntartható összeköttetéseket előmozdító uniós stratégiára

Az Európai Bizottság és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a útnak indítja a „Global Gateway” elnevezésű új európai stratégiát, amelynek célja az intelligens, tiszta és biztonságos összeköttetések előmozdítása a digitális, az energetikai és a közlekedési területen, valamint az egészségügyi, oktatási és kutatási rendszerek megerősítése az egész világon. A stratégia olyan fenntartható és megbízható összeköttetések kialakítására irányul, amelyek hathatósan kezelik a legsürgetőbb globális kihívásokat, az éghajlatváltozástól és a környezetvédelemtől kezdve az egészségbiztonság javításáig, valamint a versenyképesség fellendítéséig és a globális ellátási láncok megerősítéséig. A „Global Gateway” célja, hogy mintegy 300 milliárd euró beruházást mozgósítson 2021 és 2027 között a tartós globális helyreállítás alátámasztására, figyelembe véve partnereink szükségleteit és az EU saját érdekeit.

Az „Európa együtt” megközelítés révén a „Global Gateway” az EU-t, a tagállamokat és azok pénzügyi és fejlesztési intézményeit, köztük az Európai Beruházási Bankot (EBB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (EBRD) tömöríti, és arra törekszik, hogy a magánszektor mozgósításával jelentős változásokat hozó beruházások valósuljanak meg. A világszerte működő uniós küldöttségek – mindenütt az „Európa együtt” szereplőivel együttműködve – kulcsszerepet fognak játszani a „Global Gateway” projektjeinek azonosításában és koordinálásában a partnerországokban.

A „Global Gateway” az EU 2021–2027-es többéves pénzügyi keretének új pénzügyi eszközeire támaszkodik. A Szomszédsági, Fejlesztési és Nemzetközi Együttműködési Eszköz (NDICI)Globális Európa, az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA III), valamint az Interreg, az InvestEU és a Horizon Europe (mely Európa kutatási és innovációs programja) mind lehetővé teszik az EU számára, hogy köz- és magánberuházásokat mozgósítson a kiemelt területeken, köztük a konnektivitás területén is. Konkrétan az NDICI – Globális Európa pénzügyi alapja, az Európai Fenntartható Fejlődési Alap Plusz (EFFA+) mintegy 135 milliárd eurót bocsát majd rendelkezésre garanciával fedezett beruházások számára a 2021 és 2027 közötti időszakban, az EU költségvetéséből 18 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás lesz elérhető, az európai pénzügyi és fejlesztésfinanszírozási intézmények pedig mintegy 145 milliárd euró összegű tervezett beruházással számolnak.

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_6433