MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Fókuszban a művészet, a...

Fókuszban a művészet, a kreativitás és a kultúra szerepe az egész életen át tartó tanulásban

Miként járul hozzá a kultúra, a művészet és a kreativitás az általános elégedettségünkhöz és a társadalmi kohézióhoz? Ismerje meg az EPALE francia, német és magyar támogató szolgálatai által indított kezdeményezést, mely során májusban a Múzeumi Világnapon számos cikk jelenik meg a témában, valamint a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódóan szeptemberben egy közös témahét megrendezésére is sor kerül.

Európa-szerte zajlanak a művészetet, a kultúrát és a felnőttoktatást ötvöző programok. 2020 augusztusában az Erasmus+ programhoz kapcsolódóan pályázati felhívás jelent meg a partnerségi projektek kidolgozásának ösztönzése céljából (2. pályázati kategória): „kreativitást támogató partnerségek”.

A főként Németországban, Magyarországon és Franciaországban zajló kezdeményezések sokszínűségének felmutatása végett e három ország EPALE támogató szolgálatai úgy döntöttek, hogy elindítják ezt a közös, többnyelvű, kölcsönös együttműködésen alapuló tudásmegosztást. Ennek során az alábbi kérdésekre keresik a választ:

  • Milyen projekteket valósítanak meg ezekben az országokban?
  • Milyen oktatási módszereket alkalmaznak?
  • Miként válhat a kultúra a polgári értékek hordozójává?
  • Miként fejleszthető a leghátrányosabb helyzetű csoportok kreativitása?

A 2021. május 18-án esedékes Nemzetközi Múzeumi Világnap alkalmából arra kérjük, tekintse meg az EPALE weboldalán elérhető cikkeket, amelyek bemutatják a kultúra, a kreatív fejlődés és a felnőttoktatás közti összefüggéseket.Ezen a napon irányítsuk figyelmünket a múzeumi ágazaton túl többek között a kreatív művészetekben, az előadó-művészetekben, az örökségvédelem területén, a filmművészetben és a digitális technológiákban megvalósuló konkrét kezdeményezésekre és innovatív projektekre.

Ezt az első eseményt a „Kreativitás és kultúra” elnevezésű tematikus hét fogja követni szeptemberben. A rendezvényt a Kulturális Örökség Napjai alkalmából 2021. szeptember 15–22. között rendezik meg az EPALE weboldalán.

Forrás és bővebb információ:

https://epale.ec.europa.eu/en/blog/focus-week-art-creativity-and-culture-lifelong-learning

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: