Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Fenntartható mezőgazdaság: az uniós gazdálkodók támogatása ...

Fenntartható mezőgazdaság: az uniós gazdálkodók támogatása az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban

Az olyan szélsőséges időjárási események, mint az aszályok és a viharok, pusztító hatással vannak az európai mezőgazdaságra. Sok gazdának a megélhetését veszélyeztetik ezek a károk és vesztességek, ezért a lehető leggyorsabban kell cselekedniük. A LIFE AgriAdapt csapata olyan gyakorlati módszereket talált ki, amelyek segítenek a gazdáknak megbirkózni ezzel a problémával.

2013-ban az Európai Bizottság elfogadta az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás módjára vonatkozó uniós stratégiát. 2021-ben pedig még ambiciózusabb terv bevezetését tervezi a vállalkozások, a városok és az emberek a helyzethez való alkalmazkodásának elősegítése érdekében. Az EU 2030-as biodiverzitási stratégiájájának célja az ökológiai gazdálkodás ösztönzése és a mezőgazdasági területeken a fajok változatosságának növelése is. Az uniós kezdeményezés a beporzókról célja a fontos beporzó rovarok, például a vadméhek és a pillangók csökkenésének megállítása, amellyel elősegítik a növények növekedését is.

A LIFE AgriAdapt mögött álló csapat eközben Németországban, Spanyolországban, Észtországban és Franciaországban több mint 120 gazdaságnak segített az éghajlatváltozás problémájának kezelésében. Az egyik ilyen gazda Beate Laible, aki egy gazdaságot vezet Heilbronn közelében, Németország délnyugati részén. Arról beszélt, hogyan váltott át az ökológiai mezőgazdaságra.

Hogyan hat a gazdaságára az éghajlatváltozás?

A farmomon már jó ideje foglalkozom a klímaváltozás hatásaival. Három vagy négy évvel ezelőtt, amikor erős őszi viharok voltak, magam láttam a földemre gyakorolt negatív hatást. Két év szárazságot is átéltünk, ami nagyon nehéz volt. Ez a rendkívüli időjárás nehéz vetési feltételeket, kevesebb termést és rosszabb termésminőséget eredményezett számunkra. Nagyon aggódunk.

Hogyan vett részt a LIFE AgriAdapt programban?

Egy nap egy helyi mezőgazdasági újságot olvastam, és felfedeztem egy hirdetést, amelyben gazdákat kerestek, hogy kapcsolatba lépjenek a LIFE AgriAdapt csapatával. Tudtam, hogy segítségre van szükségem, ezért úgy döntöttem, hogy kapcsolatba lépek a csapattal.

Hogyan segítette a projekt a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást?

A projektnek köszönhetően ma már sokkal többet tudok a klímaváltozásról, mint korábban. Ez az új ismeret arra késztetett, hogy áttérjek az ökológiai gazdálkodásra. Most a lucernanövényt és a hüvelyeseket is műveljük. Javítják a talaj szerkezetét, így jobban megbirkóznak a szélsőséges időjárással. Szarvasmarha-trágyából is készítünk saját szerves műtrágyát, amellyel csökkentjük a vegyi anyagokat. A termesztésünk érdekében pedig organikus komposzt előállítását tervezzük.

Mesélne a klímaváltozás ellenőrzéséről?

Az éghajlatváltozás ellenőrzésének célja a gazdálkodók tudatosságának növelése az éghajlatváltozással kapcsolatban. Megvizsgálja a hozamadatokat, az állami statisztikai hivatal információit, valamint az időjárási és éghajlat-előrejelzéseket. Ezen adatok felhasználásával a LIFE AgriAdapt csapata elemezte a gazdaságomat, és ezt követően javaslatot tett arra, hogy milyen változtatásokat hajtsak végre, hogy jobban alkalmazkodjak a klímaváltozás hatásaihoz. A csapat kifejlesztett egy hasznos webeszközt is, amely rengeteg információt tartalmaz az alkalmazkodási intézkedésekről, azok működéséről és hatásukról. Kvízzel is tesztelheti tudását, amit érdekesnek és nagyon hasznosnak találok.

Vannak olyan fejlesztések, amelyekről már tud nekünk mesélni?

Észrevettem, hogy a növekvő lucerna jobban behatol a talajba. Heves esőzés idején is felszívja a vizet, megvédve földemet az eróziótól. A szerves műtrágyának és a komposztnak más pozitív változásokat kell végrehajtania, de több időre van szükség ezek megtekintéséhez.

Mik a reményei a jövőre nézve?

Remélem a stabil hozamokat és a jó eladásokat. Azt is szeretném, ha a talaj egészséges lenne, és a földemen jelentős lenne a biodiverzitás.  

Legfőbb kívánságom, hogy ebben a gazdaságban folytatott munka továbbra is védje családom megélhetését.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/sustainable-agriculture-helping-eu-farmers-adapt-climate-change