Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Felkészülés az Európai Unió jövőbeni finanszírozási ...

Felkészülés az Európai Unió jövőbeni finanszírozási lehetőségeinek igénybevételére

Az Európai Unió finanszírozási struktúrájában jelentős változás fog bekövetkezni a közeljövőben, 2021-től kezdve ugyanis a Horizon 2020-program helyébe lép a Horizon Europe. A közvetlen brüsszeli fejlesztési forrásokra egy új rendszerben lehet majd pályázni,a 100 milliárd eurós támogatási keretösszeget magában foglaló Horizon Europe égisze alatt.

Felkészülés az Európai Unió jövőbeni finanszírozási lehetőségeinek igénybevételére

A Magyar Fejlesztési Központ célja, hogy segítse a magyar kis- és középvállalkozások részvételét a közvetlen európai uniós pályázatokon, ezért a március 1. és április 5. között zajló képzését (a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény hatálya alá tartozó okleveles képzés, nyilvántartási szám: E-001696/2017/D001) már a változások szellemében bonyolítja le.

A tanfolyam résztvevői ez alkalommal is a gazdaság legkülönfélébb területeiről érkeztek, a céljuk azonban azonos: elsajátítani a sikeres pályázás rejtelmeit, az ötlet megfogalmazásától a nyertes pályázati projekt lebonyolításáig, annak érdekében, hogy új finanszírozási forrásokat biztosíthassanak tevékenységükhöz.

A Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt. munkatársa, Karsai Szilvia azzal a céllal jelentkezett az MFK képzésére, hogy kiaknázhassák a közvetlen európai uniós forrásokban rejlő lehetőségeket, ami cégük fejlődésének a záloga lehet a jövőben. A Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt. több mint harminc éve műanyagfeldolgozással és a hozzá kapcsolódó szerszámgyártással foglalkozik. Mivel hazai pályázatokon már volt sikerben részük, nyitottak a brüsszeli finanszírozási eszközök bevonására is.

Az Egyszülős Központot Nagy Anna, a központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke képviseli a tanfolyamon. A családsegítést, az egyszülős családok támogatását missziójának tekintő intézmény célja, hogy adott esetben pályázatok útján, közvetlen európai uniós források segítségével fejlesszék a nemzetközileg is úttörőnek számító központot, és nagyszabású projektekben vegyenek részt. Ez lehetőséget teremthet arra, hogy ne csak szinten tudják tartani a nemzetközileg is elismert tevékenységüket, hanem nagyságrendekkel szélesebb körben végezhessék azt.

A Pannon Egyetem egy kis csapatot delegált az MFK képzésére a Fejlesztési és Projektigazgatóságról, többek között Pölösné Fischer Helga projektmenedzsert. A veszprémi felsőoktatási intézmény az oktatás mellett nemzetközileg is elismert kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet folytat. Az állandó fejlesztéseknek köszönhetően több tudományterületen is élvonalbeli kutatási potenciál rejlik az intézményben. Az MFK képzését kompetenciafejlesztésnek szánják, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy erősítsék a Pannon Egyetem nemzetközi pályázatokon való részvételi lehetőségeit. Az intézmény már több Horizon 2020-projektben is részt vett, illetve vesz, ezért a finanszírozás tekintetében nagy perspektívát látnak a közvetlen európai uniós forrásokban.

A Datalist Kft., valamint az R&D Ultrafast Lasers Kft. képviseletében Börzsei Márta azért vesz részt az MFK képzésén, hogy elsajátítsa azokat az ismereteket, amelyek szükségesek a közvetlen európai uniós pályázatokon való sikerhez. A Datalist Kft. méréstechnikai problémák megoldásával, elektronikus és szoftveres vezérlések fejlesztésével, nukleáris spektrométerek és detektorok elektronikájának és szoftvereinek fejlesztésével, az R&D Ultrafast Lasers Kft. pedig lézerfizikai és optikai fejlesztésekkel foglalkozik. Egy magas hozzáadott értéket hordozó, világpiacra szánt high tech termék kifejlesztése és piacra vitele jelentős forrásokat igényel, különösen orvosi eszköz esetén. Az innovációs folyamatban kialakított nemzetközi partnerség a termék globális elterjesztését is jól szolgálja.A fejlesztésekkel foglalkozó cégek a Horizon 2020-, illetve Horizon Europe-programban látják a finanszírozási lehetőséget a projektjeik megvalósításához.