Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Feketepatak-Verbőc – az MFK örökbefogadott óvodája

Feketepatak-Verbőc – az MFK örökbefogadott óvodája

=

A kárpátaljai Nagyszőlősi járáshoz tartozó két település, Feketepatak és Verbőc, nem csupán közigazgatásilag tartozik össze: a szinte 100 %-ban magyarok lakta falucskák közös óvodát üzemeltetnek, mely negyven kisgyermek befogadására alkalmas.

A Magyar Fejlesztési Központ a társadalmi felelősségvállalás jegyében „örökbe fogadta” a magyar óvodát: ez azt jelenti, hogy tudásunkhoz és lehetőségeinkhez mérten segítjük az odajáró gyermekeket és az értük fáradozó pedagógusokat, segítőket.

Nagy megtiszteltetés érte az MFK munkatársait: meghívtak bennünket a huszonhárom nagycsoportos ballagási ünnepségére. Rendkívül fontos változás minden kisgyermek számára az óvoda elhagyása és az iskolába készülés, de a kárpátaljai ballagás különösképpen megható volt számunkra.

A rendkívül nehéz helyzetben élő családok 10-20 ezer forintos havi fizetésből, nyugdíjból próbálják túlélni a hétköznapokat úgy, hogy az élelmiszer- és rezsiköltségeik nem kevesebbek a magyarországi összegeknél. Házastársi és szülői kapcsolatokat tartanak fent több száz kilóméternyi távolságból: önként vagy kényszerből döntenek így, hátha a másik, máshol jobban boldogul. Anyák, feleségek kénytelenek a „frontot” tartani szülőföldjükön, hogy gyermekeiket könnyebb körülmények, férjeiket kicsivel több pénzkereseti lehetőségek között tudhassák. És ők egyedül maradnak, bízva, hogy havonta-kéthavonta talán együtt lehetnek újra a szerény vasárnapi ebédnél.

Mégis: az ünnep náluk valóban Ünnep! A református templomba bevonuló kis királylányok, hercegecskék láttán elakadt a lélegzetünk. Több mint egyórás műsorral készültek az apróságok: imádságokkal, versekkel, énekekkel, tánccal díszített füzért láthattunk, melyre egy hónap alatt (Anyák napja után) készültek fel; példaértékű türelem, lelkesedés, szeretet jellemezte mind az ovisok, mind nevelőik jelenlétét, hozzáállását. Nehéz sorsukban is nagy vendégszeretettel, finom ebéddel, kedves, hálás szavakkal fogadtak bennünket.

Meghatározó élmény volt látni, mennyire fontos számukra a Közösségük, a Hitük, az Összetartásuk, és hogy az elkeseredésnek, a panasznak, a reménytelenségnek már nem jut hely ezek mellett.