Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Európai zöld megállapodás: A Bizottság célul ...

Európai zöld megállapodás: A Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét

Az Európai Bizottság elfogadta „A levegőre, a vízre és a talajra vonatkozó szennyezőanyag-mentességről” szóló uniós cselekvési tervet, amely az európai zöld megállapodás egyik kulcsfontosságú vállalására vonatkozik. Ez az idei uniós Zöld Hét fő témája is. A cselekvési terv integrált jövőképet vázol fel 2050-re: egy olyan világot, amelyben olyan alacsony szintű a szennyezés, hogy már nem károsítja az emberi egészséget és a természetes ökoszisztémákat. A terv bemutatja az e cél eléréséhez szükséges lépéseket is. A terv az összes érintett uniós szakpolitikát összekapcsolja a szennyezés kezelése és megelőzése érdekében, különösen kiemelve azt, hogy miként lehet digitális megoldásokat alkalmazni a szennyezés kezelésére. A vonatkozó uniós jogszabályok tervezett felülvizsgálatával azonosíthatók az azokban még meglévő hiányosságok, és az is feltárható, hogy e jogi kötelmek teljesítéséhez hol van szükség jobb végrehajtásra.

Annak érdekében, hogy az EU-t az egészséges emberek egészséges bolygójára vonatkozó 2050-es célkitűzés felé vezető útra állítsa, a cselekvési terv meghatározza a jelenlegi helyzethez képest a szennyezés forrásnál történő csökkentésére irányuló, 2030-ig teljesítendő fő célokat:

A terv számos kiemelt kezdeményezést és fellépést vázol fel, többek között a következőket:

A tavaly elfogadott, a vegyi anyagokra vonatkozó fenntarthatósági stratégiával együtt ez a cselekvési terv a toxikus anyagoktól mentes környezetre irányuló uniós szennyezőanyag-mentességi törekvés gyakorlati megvalósításáról szól. Együtt jár az EU klímasemlegességi, egészségügyi, biodiverzitási és erőforrás-hatékonysági céljaival, és az energia, az ipar, a mobilitás, az élelmiszeripar, a körforgásos gazdaság és a mezőgazdaság területét érintő kezdeményezésekre épül. 

Az idén június 1 és 4. között zajló uniós Zöld Hét – az év legnagyobb környezetvédelmi politikai rendezvénye – lehetővé teszi az Unió polgárai számára, hogy szerteágazóan megvitassák a szennyezőanyag-mentesség kérdését a fő brüsszeli konferencián, online, valamint több mint 600 partnerrendezvény keretében.

 

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_2345