MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Európai Szolidaritási Testület: több...

Európai Szolidaritási Testület: több mint 138 millió EUR a fiatalok önkéntes közérdekű tevékenységeinek támogatására 2022-ben

A Bizottság 2022-re szóló pályázati felhívást tett közzé az Európai Szolidaritási Testület keretén belül. Az Európai Szolidaritási Testület egy uniós program, amely olyan fiataloknak szól, akik szolidaritási tevékenységekben kívánnak részt venni számos területen – a hátrányos helyzetűek megsegítésétől kezdve az egészségügyi és környezetvédelmi tevékenységekhez való hozzájáruláson át –, az EU-n belül és kívül egyaránt. Ez a pályázat azt is lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy világszerte humanitárius segítségnyújtási műveletekben vegyenek részt az uniós országokban működő szervezetek és önkéntesek, valamint az Unión kívüli emberek és közösségek közötti szolidaritás erősítése érdekében. A nemzetközi projektek ezen új ága az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Testület.

Annak elősegítése érdekében, hogy a fiatalok számára több szolidaritási lehetőséget teremtsenek 2022-ben, az ifjúság európai éve során, a pályázati felhívás csaknem 139 millió EUR-t mozgósított. A finanszírozásból önkéntes tevékenységek, a fiatalok által irányított szolidaritási projektek, az egészséges életmód népszerűsítésére és a kulturális örökség megőrzésére összpontosító, kiemelt fontosságú területeken működő csapatok, valamint az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Testület fognak részesülni. Az Európai Szolidaritási Testület programjának a 2021-2027-es időszakra vonatkozó teljes költségvetése 1 milliárd EUR. Hétéves időtartama alatt ez az uniós program legalább 270 000 fiatal számára teszi lehetővé, hogy szolidaritási tevékenységekben vegyen részt.

A program lehetőséget kínál a fiataloknak arra, hogy hasznos társadalmi munkát végezzenek, valamint értékes tapasztalatokra és új készségekre tegyenek szert. Társadalmi kihívásokkal kapcsolatos szolidaritási tevékenységeket 18 és 30 év közötti, nemzetközi humanitárius segítségnyújtási tevékenységeket pedig 18 és 35 év közötti fiatalok végezhetnek.

Az Európai Szolidaritási Testület támogatja az EU politikai prioritásait, és bevonja a szervezeteket és a fiatalokat az ezekkel foglalkozó projektekbe.

A program:

  • előmozdítja az inkluzivitást és a sokszínűséget, és minden fiatal számára egyenlő hozzáférést kíván biztosítani az általa kínált lehetőségekhez;
  • támogatja a természetes élőhelyek és a környezet védelmére, megőrzésére és javítására, a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos tudatosság növelésére és a viselkedésbeli változások lehetővé tételére irányuló projekteket és tevékenységeket;
  • elősegíti a digitális átállást olyan projektek és tevékenységek támogatása révén, amelyek fejlesztik a digitális készségeket, a digitális jártasságot és a digitális technológiában rejlő kockázatok és lehetőségek megértését;
  • ösztönzi a fiatalokat arra, és lehetővé teszi számukra, hogy aktív szerepet vállaljanak a társadalomban, és valódi változásokat idézhessenek elő.

Azoknak a fiataloknak, akik részt kívánnak venni az Európai Szolidaritási Testület tevékenységeiben, regisztrálniuk kell az Európai Szolidaritási Testület portálján, ahol a megfelelő projekteket végrehajtó szervezeteket kereshetnek. Az Európai Szolidaritási Testület portálján regisztrált, fiatalokból álló csapatok is pályázhatnak az általuk irányított szolidaritási projektek finanszírozására.

Bármely köz- vagy magánjogi szervezet igényelhet finanszírozást az Európai Szolidaritási Testület keretében végzett tevékenységekhez. Ezeknek a szervezeteknek minőségi védjegyet kell szerezniük, amely tanúsítja, hogy képesek magas színvonalú szolidaritási tevékenységeket végezni a program elveivel, célkitűzéseivel és követelményeivel összhangban. A pályázók az Európai Szolidaritási Testület – valamennyi uniós tagállamban és a programhoz társult harmadik országban székhellyel rendelkező – nemzeti irodái, illetve az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) segítségével pályázhatnak központi fellépésekre.

Az önkéntességi és szolidaritási projektekre vonatkozó pályázati felhívás az ugyanabban az évben zajló projektek esetében február 23-ig, a következő évi projektek esetében pedig október 4-ig áll nyitva.

Az Európai Szolidaritási Testület 2018 októbere óta működik uniós finanszírozású programként. A 2018–2020 közötti időszakban 375,6 millió EUR működési költségvetéssel rendelkezett. Korábbi, szolidaritási fókuszú uniós kezdeményezésekből kiindulva a Testület egyedülálló platformot teremtett a szolidaritási ágazatban tevékenykedő szervezetek és azon fiatalok számára, akik a számukra leginkább fontos területeken törekszenek aktív társadalmi felelősségvállalásra. A kezdeményezés sikere alapján az Európai Szolidaritási Testület a 2021 és 2027 közötti időszakban is folytatja tevékenységeit, és kiterjeszti azokat a harmadik országokban történő humanitárius segítségnyújtáshoz való hozzájárulásra.

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_6003

Tájékoztató

Programme guide 2022

Pályázati felhívás

Weboldal

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: