MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Európai Szolidaritási Testület 2021–2027:...

Európai Szolidaritási Testület 2021–2027: az ifjúsági önkéntes tevékenységeket támogató első pályázati felhívás

A Bizottság közzétette az új Európai Szolidaritási Testület (2021–2027) keretében meghirdetett első pályázati felhívást. Az Európai Szolidaritási Testület azokat a fiatalokat támogatja, akik az EU-n belül és kívül önkéntes munkát kívánnak végezni a legkülönbözőbb területeken: a rászorulók megsegítésétől kezdve az egészségügyi tevékenységeken át a környezetvédelmi akciókig. Az idei év prioritása az egészségügy. A cél itt önkénteseket mozgósítani olyan projektek megvalósítása érdekében, amelyek az egészségügyi kihívásokkal (köztük a Covid19-világjárvány hatásaival) és a helyreállítással foglalkoznak.

A 2021–2027 közötti időszakra elkülönített több mint 1 milliárd eurós költségvetéssel rendelkező új program mintegy 275 000 fiatalnak kínál lehetőséget arra, hogy önkéntes tevékenység vagy saját szolidaritási projektek létrehozása révén segítsen megbirkózni a társadalmi és humanitárius kihívásokkal. A fellépés első évében ezekre a célokra több mint 138 millió euró áll rendelkezésre. A program azt is lehetővé fogja tenni, hogy a fiatalok a jövő évtől kezdve humanitárius segítségnyújtási műveletek keretében végezzenek önkéntes munkát a világ bármely pontján, hozzájárulva a biztonságos harmadik országokban jelentkező humanitárius válságok leküzdéséhez és előmozdítva az ottani uniós segítségnyújtási tevékenységek sikerét.

Az új Európai Szolidaritási Testület általános uniós politikai célokat támogat, segítve a szervezeteket és a fiatalokat azok megvalósításában. Különösen négy terület hangsúlyos:

  • a befogadás és a sokféleség előmozdítása;
  • a projektek „zöldebbé” tétele, valamint a részt vevő személyek és szervezetek környezeti szempontból fenntartható és felelős magatartásának ösztönzése;
  • digitális átállás elősegítése olyan projektek és tevékenységek révén, amelyek fejlesztik a digitális készségeket, a digitális jártasságot és a digitális technológiában rejlő kockázatok és lehetőségek megértését;
  • az ifjúság demokratikus folyamatokban való részvételének és polgári szerepvállalásának előmozdítása.

Az elköteleződés e négy területe mellett a program – a sürgető problémák kezelése érdekében – rugalmasan kiegészülhet az adott évi prioritásokkal (idén ez az egészségügy).

Az Európai Szolidaritási Testületben való részvételhez a szervezeteknek minőségi védjegy megszerzésével kell igazolniuk, hogy a program elveinek, célkitűzéseinek és követelményeinek megfelelő, magas színvonalú szolidaritási tevékenységeket végeznek. Bármely köz- vagy magánjogi szervezet pályázhat finanszírozásra az Európai Szolidaritási Testület valamennyi uniós tagállamban és a programhoz társult nem uniós országban – Izlandon, Liechtensteinben, Törökországban és az Észak-macedón Köztársaságban – megtalálható nemzeti irodáinak segítségével. Emellett az Európai Szolidaritási Testület portálján regisztrált ifjúsági csoportok közvetlenül is pályázhatnak támogatásra az általuk kidolgozott és irányított szolidaritási projektekhez.

Az új 2021–2027-es program pályázati időszaka (mindkét felhívás esetében) 2021. április 15-én kezdődik és október 5-én ér véget. A szolidaritási önkéntességre vonatkozó minőségi védjegy bármikor megigényelhető. A humanitárius segítségnyújtási önkéntesség minőségi védjegyére irányuló kérelem határideje 2021. szeptember 22.

Az önkéntességi projektek lehetőséget kínálnak a fiataloknak arra, hogy szolidaritási tevékenységekben vegyenek részt, és segítsék egy-egy helyi közösség szükségleteinek kielégítését. Az önkéntes munka helyszíne lehet a résztvevő tartózkodási helye szerinti országtól eltérő ország (határokon átnyúló tevékenység) vagy a résztvevő tartózkodási helye szerinti ország (belföldi tevékenység). A fiatalok egyénileg vagy csoportosan vállalhatnak önkéntes feladatokat, a tevékenységek időtartama legfeljebb 12 hónap lehet.

minőségi védjegy tanúsítja, hogy egy szervezet hajlandó és képes magas színvonalú szolidaritási tevékenységeket végezni az Európai Szolidaritási Testület elveinek, célkitűzéseinek és minőségi előírásainak megfelelően. A minőségi védjegy megszerzése az önkéntes tevékenységekben való részvétel előfeltétele.

szolidaritási projekt fiatalok által önállóan kezdeményezett, kidolgozott és végrehajtott non-profit, szolidaritást célzó tevékenységet jelent, melynek időtartama kettőtől tizenkét hónapig terjedhet. Az ilyen projektek célja az adott közösség legsúlyosabb problémáinak kezelésében való közreműködés.

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_21_1725

Pályázati felhívások:

https://europa.eu/youth/solidarity/organisations/calls-for-proposals_hu

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: