Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > EURÓPA TERVE A RÁK LEGYŐZÉSÉRE: A ...

EURÓPA TERVE A RÁK LEGYŐZÉSÉRE: A MEGELŐZÉS, A KEZELÉS ÉS AZ ELLÁTÁS ÚJ UNIÓS MEGKÖZELÍTÉSE

EURÓPAI RÁKELLENES TERV: A MEGELŐZÉS, A KEZELÉS ÉS AZ ELLÁTÁS ÚJ UNIÓS MEGKÖZELÍTÉSE

A mai napon, a Rákellenes Világnap előestéjén az Európai Bizottság előterjeszti a rák elleni küzdelemre irányuló európai tervet, amely az Ursula von der Leyen vezette Bizottság egyik fő egészségügyi prioritása és az Európai Egészségügyi Unió egyik kulcsfontosságú pillére. Tekintettel az új technológiákra, a kutatásra és innovációra az Európai rákellenes terv új uniós megközelítést határoz meg a rákos betegségek megelőzése és kezelése, valamint a rákos betegek ellátása terén. A betegség minden aspektusára kiterjed majd, a megelőzéstől kezdve a rákos betegek és a túlélők életminőségéig, azokra az intézkedésekre összpontosítva, amelyeknél az EU a legnagyobb hozzáadott értéket tudja nyújtani.

A rák elleni küzdelem négy kulcsfontosságú cselekvési területe: a megelőzés, a korai felismerés, a diagnózis és kezelés, valamint az életminőség javítása. Az Európai rákellenes terv e köré a négy kulcsfontosságú cselekvési terület köré épül, tíz kiemelt kezdeményezéssel és több támogató akcióval. Az Európai Bizottság 4 milliárd eurót különít el a rák elleni küzdelemre, többek között az EU4Health, a Horizon Europe és a Digital Europe programok segítségével.

Ezen túlmenően az új technológiák, a kutatás és az innováció támogatása érdekében létrehoznak egy új Rák elleni küzdelem Tudásközpontot, amely a rákkal kapcsolatos tudományos és műszaki kezdeményezések uniós szintű koordinálását teszi lehetővé.

Különös figyelmet fordítanak a gyermekekre a „Segítségnyújtás a rákos gyermekek részére” kezdeményezés révén azért, hogy biztosíthassák számukra a betegség gyors felismerését, diagnosztizálását, és mihamarabb megkezdhessék a beteg gyermekek kezelését.

2020-ban az Európai Unióban 2,7 millió embernél diagnosztizálták a betegséget, és további 1,3 millió ember vesztette életét.

Amellett, hogy a rák súlyosan befolyásolja a betegek és a körülöttük élők életét, óriási hatást gyakorol egészségügyi rendszereinkre, gazdaságunkra és a társadalom egészére. A rák általános gazdasági hatása számokban kifejezve Európában a becslések szerint meghaladja az évi 100 milliárd eurót.

Megfelelő intézkedések nélkül a becslések szerint 2035-re a rákos megbetegedések csaknem 25% -kal növekednek, amivel az EU-ban a legfőbb halálokok egyikévé lépne elő. Ezenkívül a COVID-19 járvány súlyos hatással volt a rákellátásra, megzavarta a kezelést, késleltette a diagnózist és az oltást, és késleltette a gyógyszerekhez való hozzáférést.

Bővebb információ:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_342