MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Eurobarométer felmérés: Az európaiak...

Eurobarométer felmérés: Az európaiak megítélése szerint az éghajlatváltozás bolygónk legsúlyosabb problémája

A közzétett Eurobarométer felmérés alapján az európai polgárok az éghajlatváltozást tekintik a legsúlyosabb problémának, amellyel szembe kell néznünk. A megkérdezettek közül 10-ből több mint kilencen (93%) súlyos, és csaknem nyolcan (78%) nagyon súlyos problémának tartják az éghajlatváltozást. Arra a kérdésre, hogy mi a bolygónk jövőjét érintő legsúlyosabb probléma, a felmérésben részt vevők több mint negyede (29%) válaszként vagy a klímaváltozást (18%), a természet állapotának romlását (7%), vagy a szennyezés okozta egészségügyi problémákat (4%) jelölte meg.

Ami a szakpolitikai válaszlépéseket illeti, tíz európai közül kilenc (90%) egyetért azzal, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a lehető legalacsonyabb szintre kell csökkenteni, miközben ellensúlyozni kell a fennmaradó kibocsátásokat annak érdekében, hogy az EU 2050-ra valóban klímasemlegessé váljon. Tíz európai közül közel kilenc (87%) fontosnak tartja, hogy az EU ambiciózus célokat tűzzön ki a megújuló energia használatának előmozdítására, és a válaszadók ugyanilyen százalékos aránya véli úgy, hogy az energiahatékonyság javításában kiemelt szerepe van az uniós támogatásnak.

Az uniós polgárok többsége (64%) egyéni szinten jelenleg is aktív szerepet vállal a klímaváltozás megfékezésében, és a mindennapok során tudatosan a fenntartható megoldásokat választja. Az éghajlatváltozás elleni fellépés felelősségére vonatkozó kérdés kapcsán a polgárok kiemelték, hogy az egyéni cselekvéseket strukturális reformoknak kell kísérniük. A válaszadók szerint a nemzeti kormányok (63%), a vállalkozások és az ipar (58%), illetve az EU (57%) feladata kezelni e kihívást. Tíz megkérdezett európai közül több mint nyolc (81%) egyetért azzal, hogy több közpénzt kell áldozni a tiszta energiára, még akkor is, ha ez a fosszilis tüzelőanyagokra nyújtott támogatás csökkenését vonja maga után. Az európaiak háromnegyede (75%) véli úgy, hogy a gazdasági helyreállítást célzó beruházásoknak elsősorban az új zöld gazdaságra kell összpontosítaniuk.

A válaszadók is elismerik, hogy az éghajlatváltozás elleni fellépés lehetőségeket rejt mind az uniós polgárok, mind az európai gazdaság számára. Tíz európai közül csaknem nyolc (78%) egyetért azzal, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépés innovációt teremt, amely növeli az európai vállalatok versenyképességét. A válaszadók ugyanilyen arányban (78%) osztják azt a véleményt, hogy a tiszta technológiák terén meglévő uniós szakértelem EU-n kívül történő előmozdítása segíthet új munkahelyeket teremteni az Unióban. Tíz európai közül hét (70%) véli úgy, hogy a fosszilis tüzelőanyagok behozatalának csökkentése gazdasági előnyöket biztosíthat az EU-nak. Tíz európaiból több mint hét (74%) egyetért azzal a kijelentéssel, hogy az éghajlatváltozás okozta károk helyreállítási költségei sokszorosan meghaladják a zöld átálláshoz szükséges beruházások nagyságát.

Az Eurobarométer éghajlatváltozással foglalkozó, 513. sz. tematikus felmérése keretében 26 669 különböző társadalmi és demográfiai csoporthoz tartozó polgárt kérdeztek meg az EU 27 tagállamában. A felmérésre 2021. március 15. és április 14. között került sor. A lehetőségekhez mérten személyes interjúkra került sor, de több válaszadó a Covid19-világjárvánnyal összefüggő korlátozások nyomán online töltötte ki a kérdőívet.

Az Európai Bizottság számára az európai zöld megállapodás az első számú politikai prioritás. A Bizottság által előterjesztett javaslatok alapján az Európai Parlament és a tagállamok vállalták, hogy az EU közös erővel 2050-re klímasemleges kontinenssé válik, valamint hogy 2030-ig az 1990-es szinthez képest legalább 55%-kal csökkentik a nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátást. Ezeket a kötelezettségvállalásokat immár az az európai klímarendelet is rögzíti, amely hivatalos aláírását követően 2021. június 30-án emelkedett törvényerőre. A fent említett célkitűzések elérése érdekében a Bizottság 2021. július 14-én előterjeszti az „Irány az 55%!” elnevezésű jogalkotási javaslatcsomagját. Az új intézkedések bevezetése mellett az éghajlat- és energiapolitikai uniós eszköztár átfogó reformjának részét képezi a meglévő jogszabályok felülvizsgálata is.

Forrás és bővebb információ:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_3156

További információk:

Eurobarométer tematikus felmérés az éghajlatváltozásról

Tagállami tájékoztatók

Az európai zöld megállapodás

Az európai éghajlat-politikai jogszabály

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: