MFK Magyar Fejlesztési Központ
magyar English
Facebook Akadálymentes verzió
Nyitólap > Hírfolyam > Erdők: Hogyan segít a...

Erdők: Hogyan segít a LIFE megvédeni bolygónk tüdejét?

Az éghajlatváltozás negatívan befolyásolhatja az erdők növekedését, termelékenységét és vitalitását. Az erdők boldogulásának elősegítése azonban csökkentheti a szélsőséges időjárási eseményeket, például az erdőtüzeket és az aszályokat, és csökkentheti a kibocsátásokat. Az EU  idén júliusban közzétette a 2030-ra szóló uniós erdészeti stratégiáját az Európai Zöld Ügy egyik kiemelt kezdeményezéseként. A terv elősegíti az EU biodiverzitás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célkitűzések elérését. 

LIFE FORECCAsT  csapata segített az erdőgazdálkodóknak a franciaországi Haut-Languedoc Regionális Természeti Parkban az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási stratégiák kidolgozásában.  Raphaël Bec, a LIFE díjnyertes projekt képviselője foglalta össze a projektet:

Az egész több mint tíz éve kezdődött. Észrevettük, hogy a parkban egyre nő az erdők pusztulása. A visszaesés akkor következik be, amikor a fákat gyengítik vagy elpusztítják a kórokozók, paraziták vagy a szélsőséges időjárási események, például az aszály. Ennek okait akartuk feltárni, ezért kértünk LIFE -támogatást, és sikeresek voltunk.

Tevékenységünk három fő témakörben foglalható össze: 

  1. Először különféle modelleket dolgoztunk ki arra vonatkozóan, hogyan reagálnak a fák az aszályra. Kifejezetten megvizsgáltuk, mennyire gyakoriak az aszályok. Egy mobilalkalmazást készítettünk, amely segít az erdészeknek felmérni és kezelni a földjüket érintő kockázatokat. Ez a mobilalkalmazás információt nyújt az erdőtulajdonosok és az erdőgazdálkodók számára a fáikat érintő kockázatokról.
  2. Praktikus megoldásokat találtunk, amelyek segítenek a pusztulás veszélyének kitett erdőkben. Ezek közé tartoztak az új ültetési technikák, amelyek fafajok keverését jelentették. A fajok kombinálása javítja az egész erdő vízháztartását, és ellenállóbbá teszi a fákat.
  3. Új gazdálkodási gyakorlatokat vezettünk be az erdőállományokra, hogy csökkentsük azok kockázatát súlyos időjárás esetén. Például a megfelelő időben és a megfelelő sűrűséget teszteltük a fa ritkításánál. Ez megerősítheti a fákat, hogy elviseljék az éghajlatváltozást és jól regenerálódjanak. 

Franciaországban körülbelül 300 ember használja a mobilalkalmazást. Azt hittük, hogy csak helyben fogják használni, de az országhataárainkon túlról is érkezett megkeresés.

25 helyszínen teszteltük az éghajlatnak ellenálló fafajokat és azokat az erdőgazdálkodási gyakorlatokat, amelyek kevesebb vizet használnak.

A nyilvánossághoz úgy értünk el, hogy tanfolyamokat tartunk az iskolákban és nyílt napokon, bemutatva munkánkat.

Munkánkért elnyertük a  LIFE Award for Climate Action díjat. Ez is mutatja, hogy a probléma, amellyel foglalkozni kívánunk, alapvető fontosságú az erdőgazdálkodók és az Európai Bizottság számára. Nagyon örültünk, hogy négy év után elismerik munkánkat.

Továbbra is frissítjük az alkalmazást, több modellel a különböző fajokra vonatkozóan, és szeretnénk kiterjeszteni az elérését egész EurópábanBelgium, Olaszország és Szlovénia már érdeklődtek az alkalmazás használata iránt. Csapatunk egyik tagja néhány uniós kutatócsoporttal működik együtt ennek megvalósítása érdekében. Továbbá képzéseket szervezünk erdészek, szaktanárok és más érdeklődők számára az alkalmazás megfelelő használatáról.

Forrás és bővebb információk:

https://cinea.ec.europa.eu/news/forests-how-life-helping-protect-lungs-our-planet-2021-10-13_en

 

vissza  
Hírlevél
E-mail: 
Név: