Vissza

Magyar Fejlesztési Központ

Nyitólap > Hírfolyam > Erasmus+ program: 2022-ben közel 3,9 milliárd ...

Erasmus+ program: 2022-ben közel 3,9 milliárd eurót fordítanak a mobilitásra és az együttműködésre az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport területén

A Bizottság2022-es munkaprogram elfogadását követően közzé tette az Erasmus+ program 2022-es pályázati felhívásait. A jövő évi közel 3,9 milliárd eurós megnövelt költségvetéssel az Erasmus+ továbbra is lehetőséget biztosít majd külföldi tanulmányi időszakokra, szakmai gyakorlatokra, tanulószerződéses gyakorlati képzésekre és munkatársak/tanárok/oktatók bevonásával zajló csereprogramokra. Ezen túlmenően az oktatás és képzés, az ifjúság és a sport különböző területein megvalósuló, határokon átnyúló együttműködési projektek továbbra is támogatásban részesülnek. Az általános pályázati felhívás mellett az éves munkaprogram más, külön pályázattípusokat is tartalmaz, köztük az „Európai Egyetemek” kezdeményezést.

A program továbbra is igyekszik támogatást nyújtani a fiataloknak és ösztönözni részvételüket a demokratikus életben, ezzel is jelentősen hozzájárulva a 2022-es ifjúság európai éve kezdeményezés célkitűzéseihez, melyet 2021 szeptemberében jelentettek be az Unió helyzetéről szóló beszédben. A program alapvető elemeit képező mobilitási és együttműködési projektek 2022-ben az eddigieknél is hangsúlyosabbak lesznek.

A pályázati felhívásokban bevezetett főbb újdonságok:

Bármely, az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport területén tevékenykedő köz- vagy magánjogi szerv pályázhat finanszírozásra az összes uniós tagállamban és a programhoz társult harmadik országban működő Erasmus+ nemzeti ügynökségek, valamint az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség segítségével.

Az egyes pályázattípusokra és a kapcsolódó pályázati határidőkre vonatkozó részletek az erre a célra létrehozott honlapon közzétett dokumentumokban találhatók.

Az Erasmus+ programra 2021 és 2027 között rendelkezésre álló teljes költségvetés 26,2 milliárd EUR, melyet az EU külső eszközeiből származó mintegy 2,2 milliárd EUR egészít ki. Az Erasmus+ mobilitási és együttműködési projektjei támogatják a zöld és digitális átállást, miközben előmozdítják az aktív polgári szerepvállalást és a demokratikus életben való fokozottabb részvételt. A Covid19-világjárvány kezdete óta a program hozzájárul az oktatási és képzési rendszerek rezilienciájához is. Az esélyegyenlőség változatlanul a program egyik alapelve, melynek révén több sikeres pályázó tanulhat vagy vehet részt nemzetközi projektekben, emellett pedig gondoskodik arról is, hogy a kevesebb lehetőséggel rendelkezőket is egyre nagyobb számban lehessen megszólítani.

 

Forrás és bővebb információk:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_6180

Tájékoztató: új Erasmus+ program 2021–2027

Az Erasmus+ uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogram végrehajtására vonatkozó, 2022. évi éves munkaprogram

Erasmus+ program: 2022. évi pályázati felhívások

Erasmus+ 2022. évi pályázati útmutató